Zanimivosti

"Kruhek oblaček" - še en kulinarični hit pandemije

kl
14. 10. 2020, 10.00
Deli članek:

Ko je neka Američanka objavila fotografijo ogromnega puhastega kruha, je sprožila plaz na družabnih omrežjih.

splet
Kruhek Oblaček

Potem ko smo v času karantene vsi postali domači peki in pekli navaden kruh, pa kruh iz droži, pa bananine kruhe, je t.i. "Kruhek oblaček" postal še eno odkritje in kulinarična zvezda, ki si jo bomo zapomnili iz časa pandemije.

Američanka, ki na Tik Toku objavlja recepte pod imenom "linqanaaa", je sprožila val navdušenja, ko je objavila video o tem, kako pripravlja puhast kruh.

Zadeva je zelo preprosta in spominja na meringo - strjeni in posušeni sneg iz beljakov - kar je tudi osnova njenega "kruhka oblačka" oz. "Cloud Bread", kot ga je poimenovala.

Originalni je podoben navadnemu kruhu, kaj hitro pa se je na družabnih omrežjih pojavil kup različic. Okrašenih s sladkornimi drobtinami, zvezdicami, predvsem pa barvastih različic. Obstajajo pa že tudi druge, kjer v "testo" dodajajo recimo sir, pa avokado in druge sestavine.

Kaj za osnovni "Kruhek oblaček" potrebujete?

3 jajčne beljake

30 g sladkorja

10 g jedilnega škroba

Beljake stepite, da se spenijo in dodajte sladkor in škrob in stepite do konca. Ko je sneg trd, ga iz posode dajte v pekač obložen s papirjem za peko in ga oblikujte v obliko hlebca.

Pečico že pred tem segrejte na 150 stopinj. Ko ste oblikovali "hlebec", ga pri tej temperaturi pecite 25 minut oziroma tako dolgo, da dobi lepo rjavo barvo.

Če želite imeti barvast kruhek, v sneg vmešajte nekaj kapljic jedilnih barv po lastnem okusu. Lahko pa kot rečeno kruhek oblaček posipate s sldkornimi drobtinami ali kako drugače okrasite.

Pod člankom si poglejte tudi video o pripravi (v angleščini)