Koleraba je zadnja leta po krivici prezrta zelenjava, saj je zelo zdrava in jo lahko pripravimo po zelo različnih receptih. Ima nežen in značilen okus, ki je posledica gorčičnega olja in nekaterih hranilnih snovi.
Tokrat vam predstavljamo polnjeno koleravo, z nadevom iz pšeničnih zrn
Sestavine za 4 osebe:
60 g pšeničnih zrn
4 velike kolerabe
1 pest špinače
sol
1 čebula
4 žlice kisle smetane
4 žlice naribanega sira
poper
4 listi zelja
1 strok česna
200 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
1 žlička posušenega timijana
nariban muškatni orešek
200 ml zelenjavne juhe
Priprava:
1 Pšenico namakajte 8 ur. Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140). Očistite zelenjavo. Kolerabam odrežite pokrove, jih izdolbite in izdolbeno zrežite na kocke. Zelenje shranite za pozneje. Špinačo blanširajte v slani vodi, jo nato oblijte s hladno vodo, iztisnite in sesekljajte.
2 Olupljeno čebulo zrežite na kocke. Zmešajte jo z odcejeno pšenico, špinačo, polovico kock kolerabe, dvema žlicama kisle smetane in sirom. Zmes začinite. Z njo nadevajte kolerabe in jih postavite v model za narastke.
3 Očistite še zelje in česen in oboje zrežite na trakove. Oboje primešajte paradižnikom, dodajte še timijan in preostale kocke kolerabe in mešanico začinite s soljo, poprom in muškatom. Porazdelite okoli kolerab. Prilijte 100 ml juhe in jed pecite približno 45 minut. Po tem času okoli kolerab prilijte preostalo juho. V omako vmešajte kislo smetano, jo začinite in jed potresite še z zelenjem kolerabe.
Še več zanimivih receptov za pripravo kolerabe najdete v reviji