Zanimivosti

Česa ne segrevamo v mikrovalovni pečici

Zoran Franc
6. 9. 2019, 21.29
Deli članek:

Čeprav je mikrovalovna pečica skoraj nujen dodatek vsake sodobne kuhinje, pa vendar vseh stvari ni dobro pogrevati v njej. Veste, katera hrana nikakor ne spada vanjo?

Dreamstime
S slabo toplotno obdelavo piščančjega mesa tvegamo okužbo s salmonelo.

Priznajmo, da je mikrovalovna pečica velikokrat naša rešiteljica, ko nam primanjkuje časa za pripravo jedi; v njej lahko jed pripravimo hitreje ali jo le pogrejemo, in tako je obrok nared v manj kot minuti. Kako zdravi so ti obroki, presodite sami, dejstvo pa je, da nekatera živila niso primerna za dodatno pogrevanje.

Trdo kuhana jajca

Nenadno povišanje temperature v mikrovalovni pečici povzroči kopičenje pare v jajcu, ki se iz lupine ne more enako hitro izločiti, zaradi česar lahko trdo kuhano jajce razžene. Da se to ne bi zgodilo, jajce najprej olupite in narežite na poljubne koščke, šele nato pa te segrejte.

Materino mleko

Številne matere hranijo presežek mleka za kasnejšo uporabo, kar je seveda pohvalno in dobro. A mleka nikar ne pogrevajte v mikrovalovni pečici. Toplota v mikrovalovni pečici se ne razporedi enakomerno, kar lahko povzroči neenakomerno segrevanje in prevroče mleko ter kasnejše opekline. Raje uporabite staro tehniko pogrevanja mleka, ko stekleničko segrejete pod vročo tekočo vodo ali pa jo položite v vročo kopel, kjer se bo mleko hitro segrelo do primerne temperature.

Mesni izdelki

V številnih predelanih mesnih izdelkih najdemo številne kemikalije in konzervanse, ki mesu podaljšujejo obstojnost in rok trajanja, a slednji s pogrevanjem postajajo vedno bolj nevarni in nezdravi za organizem. Študija, ki so jo predstavili strokovnjaki v reviji Food Control, razkriva, da ponovno segrevanje predelanih mesnin v mikrovalovni pečici povzroča oksidacijo holesterola.

Riž

Kot navaja britanska agencija za hrano, lahko segrevanje in kuhanje riža v mikrovalovni pečici povzroči nemalo zdravstvenih zapletov in celo zastrupitev. Nekuhan riž vsebuje spore nevarnih bakterij, ki jih uničimo le z dolgotrajnim kuhanjem, medtem ko kuhanje v mikrovalovni pečici lahko preživijo. Tako lahko napol kuhan riž v mikrovalovni pečici povzroči razrast škodljivih bakterij, ki so krive za nastanek prebavnih motenj.

Piščančje meso

Najpomembnejše, kar morate vedeti o segrevanju v mikrovalovni pečici, je, da toplota zmeraj ne ubije bakterij, saj valovi hrano segrevajo predvsem odzunaj. Tako z živili, ki lahko vsebujejo nevarne bakterije, tvegamo še resno okužbo. Znano je, da je salmonela pogosto v perutninskem mesu in jajcih, zato je izjemnega pomena, da piščančje meso dobro prepečemo ali prekuhamo, saj bomo le tako ubili nevarne bakterije.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno