Krompir z začimbami
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kg mladega krompirja
- 1 dl olja
- 2 sesekljana stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlička mletega koriandra
- rožmarin
- 1 limeta
- pest češnjevih paradižnikov
- 1 žlička mletega muškatnega oreščka
- sol po okusu
Priprava
Krompir dobro operemo in narežemo na pol centimetra debele rezine take velikosti, da se nam ne bodo izmuznile skozi rešetko žara. Rezine stresemo v skledo, posujemo z vsemi začimbami, prelijemo z oljem ter sokom limete in previdno z rokami premešamo. Pečemo na dobro segretem žaru.
Odličen je krompir tudi v pečici. Če ga pripravljate tako, mu dodajte še češnjev paradižnik in rožmarin.
Pečena polenta s špinačo
Sestavine za 4 osebe:
- 600 g špinače
- 1 strok česna ali česen v prahu za posip
- 2 žlici kokosovega masla
- 200 g polente
- gobice
- 100 g tofuja
- čebula
- ščepec curryja
- sol
- poper
- 2 žlici veganske majoneze Omegol
Priprava:
Špinačo očistimo in operemo. Stresemo jo v rahlo osoljen krop in blanširamo, da ovene. Nato jo odcedimo in grobo sesekljamo. Tofu narežemo na majhne kocke.
Nižji pekač obložimo s prozorno folijo. V loncu zavremo pol litra vode, jo rahlo solimo, dodamo žličko kokosovega masla in vmešamo polento. Kuhani polenti primešamo špinačo ter ostale začimbe, gobice ter česen v prahu.
Polento razporedimo po pekaču ter jo damo v pečico za 15 minut na 180 stopinj. Ko je gotova, ji zraven priložimo vegansko majonezo in postrežemo s popečenim tofujem.