Rižota z zelenjavo in mesom
Da je Gojmir Lešnjak - Gojc navdušen kuhar, ni nobena skrivnost. Njegova babica Antonija je bila znana kuharica, tako da ima kuhanje v genih, vendar pa doma ni edini odgovoren za pripravo okusnih obrokov, saj zna kuhalnico spretno vihteti tudi njegova žena. Za rižote najraje uporablja riž, ki ga kupuje čez mejo in je namenjen prav rižotam, poudarja pa tudi, da za dobro rižoto potrebujemo predvsem veliko zelenjave.
Sestavine:
zelenjava (čebula, korenje, paprika, bučka, jajčevec, paradižnik)
meso, narezano na kocke
riž
jušna osnova
olivno olje
arašidovo olje
začimbe po želji
parmezan (po želji)
Priprava:
Za rižoto za štiri osebe pripravite čajno skodelico riža in dve skodelici jušne osnove. Zelenjavo popražite na olivnem olju in jo dodajajte po naslednjem vrstnem redu glede na trdoto: čebula, korenje, paprika, bučka, jajčevec, paradižnik. V drugi ponvi na arašidovem olju na hitro popecite meso (teletino, perutnino ali kaj drugega po želji) in ga dodajte zelenjavi. V isti ponvi popecite še riž in ga popečenega dodajte zelenjavi in mesu. Dobro premešajte in zalijte z jušno osnovo (riž : jušna osnova v razmerju 1: 2). V jušno osnovo ste pred tem dodali začimbe: masala, poper, sol, origano oziroma kaj drugega po vašem okusu. Rižota je pripravljena, ko voda oziroma jušna osnova povre. Preden jo postrežete, lahko na rižoto naribate parmezan.