Široki rezanci s kozicami in jurčki
Sestavine:
široki rezanci (cca 450 g za štiri osebe)
300 g kozic
200 g jurčkov
olivno olje
1 bela čebula
pelati
sol
poper
svež peteršilj
sveža bazilika
Priprava:
Kozice narežite na približno 3 milimetre, jih na hitro popražite v zelo vročem olivnem olju, odcedite in postavite na stran. V istem olju popražite nasekljano belo čebulo in vanjo, tik preden porjavi, dodajte očiščene repke svežih kozic. Vse skupaj pražite nekaj minut (pri tem pazite, da se čebula ne zažge), dodajte jurčke in šele potem vse skupaj začinite s soljo (Matjaž uporablja piransko grobo sol) in poprom. Nato dodajte nasekljane pelate, peteršilj in baziliko ter vse skupaj dušite približno pet minut. Omaka je potem pripravljena. Sveže testenine ali široke rezance skuhajte in odcedite. Nekaj vode, v kateri so se testenine kuhale, prihranite. Vse skupaj zmešajte v veliki globoki kozici, pokuhajte še minuto, po potrebi malo zalijte z vodo, v kateri ste kuhali testenine, da je vse skupaj bolj sočno, in jed je pripravljena. Jed postrezite v velikih globokih krožnikih, na mizo dajte še parmezan in domače olivno olje ter seveda primorsko rdeče vino.