Maki suši
Sestavine za 2 zvitka po 12 sušijev:
200 g riža za suši
50 ml riževega kisa
1 cl japonskega riževega vina (mirin)
25 g sladkorja
1/2 žličke soli
In še:
2 fileja svežega lososa (20 cm dolg kos)
1 kumarica
½ paprike
sol
2 lista alg nori
hren wasabi v pasti
Priprava:
1. Kumaro in papriko umijemo, po dolgem razpolovimo in odstranimo semena. Narežemo na palčke, solimo in odložimo v skledo. Lososa narežemo na trakove.
2. Riž večkrat splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Skuhamo po navodilih. Riževo vino, kis, sladkor in sol zmešamo in vmešamo k toplemu rižu. Skledo z rižem pokrijemo s krpo in počakamo, da se riž na sobni temperaturi ohladi. Najbolje je, da riž skuhamo prejšnji dan.
3. Na bambusovo podlogo položimo list alge in nanjo razporedimo polovico riža. Na skrajnem koncu pustimo centimeter praznega roba, torej brez riža.
4. Na drugem koncu, kjer bomo začeli zvijati zvitek, odmerimo po vsej širini črto paste wasabi. Nanjo položimo lososa, trakove kumare in paprike.
5. S pomočjo bambusove podloge zvijemo v tesen zvitek. Narežemo ga na 12 kosov. Še enkrat ponovimo.
6. Maki suši ponudimo s sojino omako, vloženim ingverjem in pasto wasabi.