Modre ribe (nekateri prisegajo, da jih je treba imenovati plave, ker se to sliši bolj dalmatinsko – ali morda ker plavajo), so povsem nekaj drugega kot gojene, pa čeprav bele in cenjene, ki odrastejo v malo večji morski kadi ob obilju umetne hrane. Med modre ribe sodijo sardela in sardelica, inčun, imenovan tudi sardon, skuša, slanik, šnjur in tuna.
Strokovnjaki za prehrano so že davno tega ugotovili, da zdrava ljudstva ob Sredozemskem morju dolgo živijo, ker pojedo manj mesa in veliko rib. Prav to jim podaljša življenje. Ribe so lahko prebavljive ter polne koristnih beljakovin in maščob, ki jih ne najdemo v drugi hrani.
Sardele, najpogostejše v ponudbi, bi gotovo jedli pogosteje, če bi vedeli, kako so kakovostne. Vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin omega 3, ki jih naše telo ne more ustvariti, zato jih moramo dobiti s hrano. Poleg tega vsebujejo aminokisline, potrebne za pravilno delovanje živčevja in možganov; snovi v sardelah torej pomagajo preprečevati demenco in depresijo ter omogočajo boljše intelektualno delo.
Modre ribe so cenejše od belih, a so po krivici zapostavljene. Iz njih lahko pripravimo odlične jedi. Sardele, skuše in inčuni so lahko pripravljeni v nekaj minutah, pojedina pa bo odlična. Omenimo še tunino, ki je dražja, vendar je že manjši zrezek te okusne ribe pravi praznik za mizo.
Popečeni kruhki z inčuni in avokadom
Za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut
Kuhanje: 5 minut
Sestavine: 80 g inčunov, vloženih v olju, 1 avokado, 2 krompirja, 1 čebula, 1 paradižnik, šopek sveže bazilike, 3 žlice oljčnega olja, 1 strok česna, 1 francoska štruca, sol, poper.
Priprava: Krompir, olupljen in narezan na rezine, skuhamo do mehkega in damo v skledo. Avokado olupimo, mu odstranimo pečko ter narežemo meso na manjše koščke. Skupaj z nasekljano čebulo ga dodamo krompirju. Vse pokapljamo z oljem, začinimo in premešamo. Kruh narežemo na 1 cm debele rezine, v ponvi jih na hitro popečemo na žlici oljčnega olja, ki mu dodamo strok česna. Rezine kruha obložimo z avokadom v solati, koščki paradižnika in vloženimi inčuni. Okrasimo z listi bazilike in ponudimo kot predjed. Sestavine, ki jih ne porabimo za kruhke, ponudimo na listih zelene solate.
Testenine s sardoni
Za 4 osebe:
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 400 g špagetov, 400 g svežih sardonov, 200 ml belega vina, 1 čebula, šopek peteršilja, 2 stroka česna, 150 g češnjevih paradižnikov, 1 čili (svež ali nekaj koščkov posušenega), oljčno olje, krušne drobtinice, sol, poper.
Priprava: Sardone očistimo, filiramo in odcedimo. Čebulo, peteršilj in česen nasekljamo in nekoliko popražimo na oljčnem olju, nato dodamo ribje fileje in vse pražimo minuto ali dve. Dodamo še narezane paradižnike, čili, sol, poper in vino. Testenine skuhamo v slani vodi in jih dodamo v omako. Preden jed postrežemo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem in drobtinicami, ki jih v ponvi popražimo na olju.
Marinirane sardele
Za 4 osebe
Čas priprave: 30 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 600 g sardel, 2 čebuli, 40 ml vinskega kisa, 50 g pinjol, 50 g rozin, lovor, naribana limonina lupinica, moka, olje, sol, poper v zrnju.
Priprava: Sardele temeljito očistimo, tako da jim odstranimo glavo, hrbtno kost in drobovje. Odcedimo jih in razprte povaljamo v moki. V ponvi jih na vročem olju ocvremo, nato jih preložimo na papirnato brisačo, ki vpije odvečno olje. Blago jih solimo. V isti ponvi na oljčnem olju popražimo čebulo, narezano na tanke rezine. Pražimo jo, da se zmehča, nato dodamo vse druge sestavine: vino, pinjole, lovor, limonino lupinico in poper v zrnju. V stekleno posodo najprej naložimo ribe, jih pokrijemo s plastjo čebule z dodatki in prelijemo s tekočino, ki je nastala v ponvi. Po potrebi prilijemo še nekaj žlic zavrete mešanice olja, vina in kisa. Jed pustimo vsaj 12 ur v hladilniku, da se okusi prepojijo.
Tunin zrezek s špinačo
Osebe: 4
Priprava 15 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine: 600 g tunine, oljčno olje, sol, poper, rožmarin, rezina limone, timijan, ščepec rdeče paprike, pest pinjol, nekaj žlic sezama; za solato: listi mlade špinače, olje, limonin sok, sol, poper.
Priprava: Tunine zrezke splaknemo z vodo in osušimo s prtičkom. Damo jih v posodo in na obeh straneh pokapljamo z oljčnim oljem ter dodamo nasekljan rožmarin, rezine limone, ščepec sladke ali pekoče paprike in nekaj vejic timijana. Popramo in blago solimo. Tunino čez noč postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo. Mlade in sveže liste špinače operemo ter začinimo z oljem in limoninim sokom, solimo in popramo. Zrezke v ponvi na vročem olju na hitro popečemo le za tri minute na vsaki strani, da površina zakrkne, sredina pa ostane rožnate barve in sočna. V ponev dodamo pinjole, da se nekoliko zapečejo skupaj z zrezki. Ponudimo jih na posteljici iz začinjene špinače.
Skuša po sredozemsko
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 800 g skuš, 500 g češnjevih paradižnikov, 100 g oliv, 1 paprika, 1 rdeča čebula, 2 stroka česna, olje, belo vino, sol, poper, šopek peteršilja.
Priprava: Skuše očistimo in razpolovimo ter odstranimo kosti in hrbtno kost, da dobimo fileje. Pomokamo jih in ocvremo v olju, nato pa preložimo na papirnato brisačo. V ponvi na oljčnem olju popražimo stroka česna, da se olje odišavi, nato ju odstranimo in v ponev damo narezane paradižnike, čebulo, papriko in olive ter vse popražimo, prelijemo z vinom in začinimo. Ko se paradižniki razpustijo, v ponev dodamo fileje skuše. Vse pokuhamo še minuto ali dve, da se okusi premešajo. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Krompirjeva solata z ribo
Osebe: 4
Kuhanje: 40 minut
Priprava: 10 minut
Sestavine: 500 g sardel, 600 g kuhanega krompirja, pest črnih oliv, šopek peteršilja, 1 čebula, 1 sušen paradižnik, vložen v olju, sol, poper, 3 žlice kisa, olje, v katerem so bili vloženi paradižniki.
Priprava: Sardele (lahko tudi inčune) očistimo in pomokamo. Na vročem olju jih ocvremo in preložimo na papirnato brisačo, ki vpije olje. Očistimo jih tako, da jim odstranimo srednjo kost in kožo, fileje pa zložimo na krožnik.
Kuhan krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo v skledo. Dodamo nasekljano čebulo in peteršilj, koščke vloženih paradižnikov, primešamo olive in vse začinimo. Solato jemo hladno ali toplo.