Rjavčki z oreščki in višnjami
Sestavine za 20 koščkov:
100 g mešanih oreščkov (npr, orehi, mandlji, indijski oreščki)
200 g temne čokolade
1 strok vanilje
100 g masla z manj maščobe
70 g sladkorja
1 ščepec soli
3 jajca
150 g vloženih višenj
100 g moke
1,5 žličke pecilnega praška
100 g temne čokolade za preliv
Priprava:
1. Čokolado in oreščke na grobo sesekljamo. Čokolado stopimo nad parno kopeljo. Vaniljin strok razpolovimo in postrgamo sredico.
2. Maslo, sladkor, vaniljino sredico in ščepec soli kremasto stepemo. Počasi vmešamo jajca in stopljeno čokolado.
3. Višnje odcedimo in osušimo s papirnato brisačo. Dodamo jih jajčno-čokoladni zmesi in vmešamo še dve tretjini oreščkov.
4. Moko in pecilni prašek zmešamo in stresemo k testu. Vlijemo ga v pekač (velikosti 30 x 20 cm), obložen s papirjem za peko, in pečemo pol ure na 175 stopinjah.
5. Ko se pečen kolač rahlo ohladi, ga zvrnemo iz pekača. Medtem pripravimo preliv - stopimo čokolado in jo prelijemo prek kolača. Ko se ohladi, ga narežemo na 20 kock in potresemo s preostalimi oreščki.