Zanimivosti

Poiskali smo sestavine za zdrave in hitre obroke

Zoran Franc
17. 1. 2018, 16.01
Deli članek:

Čeprav si želimo zdravo živeti, je zaradi hitrega tempa življenja to včasih preprosto nemogoče. Kadar je treba na hitro pripraviti zajtrk, kosilo ali večerjo, se navadno odločimo za jedi, ki so že pripravljene.

ARHIV
paradižnikova mezga

Če hočemo zdravo živeti, moramo tudi takrat, ko se nam mudi, pri roki imeti zdrava živila. Preverite, s katerimi živili boste hitro potešili lakoto in na kakšne načine jih lahko pripravite.  

Jajca

Za jajca je nekaj časa veljalo, da so zdravju škodljiva, zadnjih nekaj let pa velja, da bi jih morali uživati več. Predvsem zato, ker so zelo nasitna, bogata z beljakovinami ter nekaterimi vitamini in minerali. Neka študija je pokazala, da so ženske s čezmerno težo, ki so za zajtrk vsak dan jedle jajca, v povprečju izgubile dvakrat več teže kot ženske, ki so dan začele s kruhom.

Stročnice

Katerekoli že, naj bodo vedno pri roki – fižol, grah, čičerika, leča ... Stročnice so namreč znane kot bogat vir beljakovin in vlaknin, poleg tega pa so precej nasitne. Dodajate jih lahko solatam, lahko so priloga k mesu, odlično pa tudi nadomestijo meso v raznih jedeh. Testenine po bolonjsko se lahko prav tako dobro kot z mesom pripravijo s čičeriko ali lečo. Stročnice zaradi visoke vsebnosti vlaknin res napenjajo, a to samo dokler se naše črevesje ne navadi na večji vnos vlaknin.

ARHIV
jajca

Banane

Niso drage, dostopne so vse leto, so neverjetno hranljive, poleg tega pa so zaradi svojega sladkega okusa odličen nadomestek sladkorja v raznih smutijih, jogurtih, pecivu in pekovskih izdelkih. Ste že pokusili bananine palačinke, vaflje, mafine ali bananin kruh? Iz zamrznjenih zmletih banan nastane tudi zelo zdrav in okusen sladoled.

Paradižnikova mezga

Ta izredno nizkokaloričen pripravek iz paradižnika ni samo najbolj elegantna rešitev, kako različnim jedem dodati okus – zlasti če se še navajate na manj slano in začinjeno hrano –, je tudi nadvse bogat z likopenom, ki se je izkazal za odličnega borca proti raku. Likopen je prav tako pomemben pri zagotavljanju zdrave, prožne in mladostne kože, saj dokazano blaži neprijetne posledice pretiranega izpostavljanja soncu.

Sestavine, brez katerih ne gre

Olive

Ne samo da olive dolgo zdržijo v vaši shrambi, so tudi vsestransko živilo. Uporabite jih lahko v solatah, omakah, sendvičih, odlične pa so tudi kot samostojni prigrizek.

ARHIV
olive

Grški jogurt

Okusen in kremast izdelek je bogat z beljakovinami, a ne vsebuje veliko kalorij. Primeren je za malico ali kot nadomestek majoneze ali kisle smetane v solatnih prelivih.

Profimedia
grški jogurt

Česen

Je naravni antibiotik in je priročna začimba v kuhinji, ki hrani da izvrsten okus in aromo. Že zgolj na olivnem olju prepražen česen z nekaj dišavnicami je odlična zabela za testenine.

ARHIV
česen

Temna čokolada

Če se že morate pregrešiti, se pregrešite z zdravimi pregrehami. Temna čokolada je bogata z antioksidanti. Pomaga v boju z raznimi boleznimi in z izgubljanjem telesne teže.

Časopis Svet24
ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči

Bogati so z vlakninami, zaradi česar uravnavajo prebavo, učinkoviti so tudi pri zniževanju holesterola v krvi. Uporabni so tudi kot nadomestek moke v zdravih različicah sladic.

Preberite tudi: Preprost recept za shujševalno juhico. Kliknite TUKAJ!

ARHIV
ovseni kosmiči