Zanimivosti

Sladko razkošje v kozarcih

Renata Ucman, Pomagaj si sam
2. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Marsikoga bodo navdušile zapeljivosti v kozarcih, sladice, ki jih je po svojih odličnih receptih pripravila Nina Kastelic.

Nina Kastelic je avtorica bloga Leaneen, ki jo izpolnjuje in razveseljuje. »V svojem spletnem kotičku delim recepte za preproste jedi s sestavinami, ki jih najdemo v skoraj vsaki shrambi, ter predloge za izlete po Sloveniji in tujini. Blog tudi povezujem s študijem, saj na njem objavljam recepte, ki jih pripravljam z 82-letno babico, po njenih več kot 50 let starih kuharskih zvezkih.«

»Pregrehe« v kozarcih

Zakaj sladice v kozarcu? Ker so enostavne za pripravo. »So ravno pravšnje za vse, ki nimajo veliko izkušenj s sladicami. Redko gre lahko kaj tako narobe, da ne bi uspele. Možnosti in kombinacij pa je nešteto. Za podlago lahko uporabite zdrobljen biskvit, piškote ali oreščke. Odlične kreme lahko nastanejo z uporabo skute, mascarponeja ali kremnega sira, sladke smetane, z dodatkom različnih čokolad, pirejev in sadja.«

Okrasimo jih s svežim sadjem in zelišči. »Poleti nam narava ponuja zelo veliko možnosti za lep okras. Uporabite lahko zelišča, kakršna so meta, melisa, bazilika in razne užitne cvetlice. Peclje obvezno zavijte v folijo.«

Začinjeno z dobro voljo

In še skrivnost priprave, ki ne velja le za sladice v kozarcih: »Zagotovo je v tem, da se priprave lotimo takrat, ko smo spočiti in dobre volje. Moramo si vzeti čas in ne hiteti. Pripravljajte jih z ljubeznijo, in zagotovo bodo uspele,« je sklenila Nina Kastelic.

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Krema iz sira mascarponeja in sladke smetane z malinami

Sestavine:

  • 3 žlice mascarponeja
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • od 60 do 80 ml čokoladnega likerja Baileys Chocolate Luxe
  • maline

Priprava: Mascarpone zmešamo s sladkorjem v prahu. Nato po okusu dodajamo malo čokoladnega likerja. Pazimo, da krema ni pregrenka. Na koncu narahlo primešamo še stepeno sladko smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Kremo skupaj z malinami nadevamo v kozarce in jo za približno dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Limetin cheesecake

Sestavine:

  • 200 g polnozrnatih piškotov
  • 50 g masla
  • 200 g kremnega sira
  • 100 g grškega jogurta
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • sok dveh limet
  • nastrgana lupinica dveh limet

Priprava: Piškote zdrobimo, dodamo stopljeno maslo in zmešamo. Potlačimo jih na dno kozarca. Posebej nato skupaj zmešamo kremni sir, grški jogurt, sladkor v prahu, limetin sok in limetino lupinico. Mešamo tako dolgo, da dobimo enotno zmes, to nadevamo v kozarce in jih za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik. Poljubno jih okrasimo in ohlajene postrežemo.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost