Nina Kastelic je avtorica bloga Leaneen, ki jo izpolnjuje in razveseljuje. »V svojem spletnem kotičku delim recepte za preproste jedi s sestavinami, ki jih najdemo v skoraj vsaki shrambi, ter predloge za izlete po Sloveniji in tujini. Blog tudi povezujem s študijem, saj na njem objavljam recepte, ki jih pripravljam z 82-letno babico, po njenih več kot 50 let starih kuharskih zvezkih.«
»Pregrehe« v kozarcih
Zakaj sladice v kozarcu? Ker so enostavne za pripravo. »So ravno pravšnje za vse, ki nimajo veliko izkušenj s sladicami. Redko gre lahko kaj tako narobe, da ne bi uspele. Možnosti in kombinacij pa je nešteto. Za podlago lahko uporabite zdrobljen biskvit, piškote ali oreščke. Odlične kreme lahko nastanejo z uporabo skute, mascarponeja ali kremnega sira, sladke smetane, z dodatkom različnih čokolad, pirejev in sadja.«
Okrasimo jih s svežim sadjem in zelišči. »Poleti nam narava ponuja zelo veliko možnosti za lep okras. Uporabite lahko zelišča, kakršna so meta, melisa, bazilika in razne užitne cvetlice. Peclje obvezno zavijte v folijo.«
Začinjeno z dobro voljo
In še skrivnost priprave, ki ne velja le za sladice v kozarcih: »Zagotovo je v tem, da se priprave lotimo takrat, ko smo spočiti in dobre volje. Moramo si vzeti čas in ne hiteti. Pripravljajte jih z ljubeznijo, in zagotovo bodo uspele,« je sklenila Nina Kastelic.
Krema iz sira mascarponeja in sladke smetane z malinami
Sestavine:
- 3 žlice mascarponeja
- 200 ml sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- od 60 do 80 ml čokoladnega likerja Baileys Chocolate Luxe
- maline
Priprava: Mascarpone zmešamo s sladkorjem v prahu. Nato po okusu dodajamo malo čokoladnega likerja. Pazimo, da krema ni pregrenka. Na koncu narahlo primešamo še stepeno sladko smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Kremo skupaj z malinami nadevamo v kozarce in jo za približno dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Limetin cheesecake
Sestavine:
- 200 g polnozrnatih piškotov
- 50 g masla
- 200 g kremnega sira
- 100 g grškega jogurta
- 2 žlici sladkorja v prahu
- sok dveh limet
- nastrgana lupinica dveh limet
Priprava: Piškote zdrobimo, dodamo stopljeno maslo in zmešamo. Potlačimo jih na dno kozarca. Posebej nato skupaj zmešamo kremni sir, grški jogurt, sladkor v prahu, limetin sok in limetino lupinico. Mešamo tako dolgo, da dobimo enotno zmes, to nadevamo v kozarce in jih za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik. Poljubno jih okrasimo in ohlajene postrežemo.