Zanimivosti

Ribja juha z lososom in sirom

Maja Poljšak, Maja
1. 10. 2017, 15.00
Deli članek:

Na žlico.

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g svežega lososa
  • 1 korenček
  • 1 manjši por
  • 1/2 stebla belušne zelene
  • 2 žlici masla
  • 400 ml čiste ribje juhe (lahko nadomestimo z zelenjavno)
  • 400 ml čiste zelenjavne juhe
  • 200 g naribanega poltrdega sira
  • 3 žlice belega vina
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 1 rumenjak
  • sol in poper
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 2 žlici sesekljanega koprca

Priprava:

  1. Korenček, por in zeleno očistimo in na drobno zrežemo. V posodi na stopljenem maslu popražimo zrezano zelenjavo, da se malo zmehča, vendar ne sme porumeneti. Prilijemo obe vrsti čiste juhe, zavremo in kuhamo 5 minut.
  2. V skodelici gladko zmešamo škrob z vinom. Meso lososa brez kosti in kože narežemo na kockice, dodamo juhi in kuhamo 5 minut. Nato dodamo nariban sir in škrob, premešamo in prevremo.
  3. Nazadnje posodo odstavimo, primešamo stepen rumenjak, solimo in popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in potresemo s sesekljanim koprcem.