Muzej gibljivih slik

FOTO: Los Angeles končno dobil filmski muzej, kot se šika

M. V.
29. 9. 2021, 05.56
Deli članek:

Pretekli vikend se je v Hollywoodu svečano odprl nov filmski muzej (Academy Museum of Motion Pictures), posvečen zgodovini, znanosti in kulturnemu vplivu filmske industrije. »Mesto, kot je Los Angeles, ki ga je ustvarila filmska industrija, bi moral imeti največji filmski muzej,« je Tom Hanks komentiral dejstvo, da do zdaj mesto sploh ni imelo filmskega muzeja.

Profimedia
Angleškega igralca Benedicta Cumberbatcha, ki nas navdušuje kot Sherlock, redko vidimo na prireditvah. Tokrat je naredil izjemo in s seboj pripeljal še svojo čudovito ženo Sophie Hunter.

Sferični muzej gibljivih slik, ki ga je oblikoval priznani arhitekt Renzo Piano, je največji te vrste v Združenih državah Amerike, upravlja pa ga filmska akademija, ki podeljuje tudi nagrade oskar. V njeni lasti je več kot trinajst milijonov predmetov, povezanih s filmom, od kostumov, rekvizitov, filmskih trakov do scenarijev in posterjev, ki segajo vse tja do leta 1927. Med najbolj izpostavljenimi v muzeju so Dorothyjini rdeči čeveljci, ki jih je Judy Garland nosila v filmu Čarovni iz Oza (1939), pisalni stroj, na katerem je Alfred Hitchcock napisal scenarij za film Psiho (1960), edini še obstoječi model morskega psa iz grozljivke Žrelo, robota C-3PO in R2-D2 iz Vojne zvezd, ogrinjalo, ki ga je imel Bela Lugosi oblečenega v Drakuli (1931), tablice iz Desetih zapovedi (1956), model vesoljske ladje iz 2001: Vesoljska odiseja (1968), plesni čeveljci Shirley Temple iz The Little Colonel (1935), obleka iz srhljivke Solsticij (2019), glava krvoločnega vesoljca iz Osmega potnika (1979) … Poleg prostorov za stalne in občasne razstave sta v muzeju tudi dve kinodvorani, prostor za kipce oskarjev, tehnični predmeti iz filmske zgodovine (na primer stare kamere), muzejska trgovina, restavracija ... Vstopnina za muzej znaša 25 dolarjev (malce več kot 21 evrov).

Za obiskovalce se bo muzej odprl ta četrtek, 30. septembra, svečana otvoritev pa je potekala že v soboto. Na njej se je zbrala vsa filmska smetana, od Sophie Loren, Jamie Lee Curtis, Warrena Beattyja, Cher, Toma Hanksa, Nicole Kidman, Spika Leeja, Meg Ryan, Halle Berry, J. J. Abramsa, Darrena Crissa, Lady Gaga, Aarona Sorkina do Jeffreyja Katzenberga, pa tudi številni drugi vplivneži in slavne osebnosti, na primer kostumografinja Ruth E. Carter smučarke Lindsey Vonn, manekenka Adriana Lima, modna oblikovalka Diane von Furstenberg in drugi. Bleščalo se je kot na podelitvi oskarjev.

Profimedia
Igralca Tom Hank, ki je tudi v upravnem odboru filmskega muzeja, in Rita Wilson sta poročena že več kot trideset let in veljata za enega najbolj harmoničnih parov v Hollywoodu. V kine pa pravkar priha

Profimedia
Kot vedno samosvoja Cher (75 let) je prišla v kostumu Dolce & Gabbana s hlačami z leopardjim vzorcem, črno-belim jopičem in širokim klobukom.

Profimedia
Sophia Loren, ki je pravkar slavila 87. rojstni dan, je v bleščeči zlati obleki dokazala, da je še vedno prava diva. Na prireditvi, na katero jo je pospremil njen sin Edoardo Ponti, so ji podelili čas

Profimedia
Lady Gaga je izbrala stil klasične filmske dive z diamanti.

Profimedia
Najbolj drzno opravo večera je izbrala komaj 18-letna pevka in igralka Olivia Rodrigo. Vsi so se spraševali, kako v tej drzni obleki znamke Saint Laurent stvari ostanejo na svojem mestu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste