Koliko jih pravzaprav lahko zaužijemo na teden?
Eno jajce vsebuje približno 250 mg holesterola. Zaradi slednjega in vsebnosti nasičenih maščob jih je smotrno v prehrani delno omejiti. Res je tudi, da na vrednosti maščob v krvi bolj vpliva prisotnost nasičenih in transmaščobnih kislin v prehrani kot holesterola. Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan.
Za zdrave osebe je priporočljivo, da na teden zaužijejo od tri do pet jajc, odvisno od drugih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. V priporočenih količinah uživanje jajc ne bo škodljivo vplivalo na naše zdravje, zato se med prazniki ni treba izogibati pirhov.
So jajca zdrava?
Jajca so v priporočenih količinah del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen). Jajca vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic.