Priznanje in naslov Evropke regije gastronomije 2021 je naši državi podelil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), na podlagi gastronomske ponudbe, ki združuje razvoj, vzdržnost in kvaliteto življenja, so zapisali v obrazložitvi.
Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Sredozemlje, Kras in Panonsko nižino, izjemna barvitost pokrajine in narave pa se odražata tudi v njeni pisani kulturi in gastronomji, so poudarili.
Slovenska kulinarična filozofija, ki temelji na principu "vrt na mizo", odseva v tesni povezanosti med kuharskimi mojstri in lokalnimi pridelovalci ter izkušnjami iz tradicionalne slovenske kulinarike.
Za ambasadorje Evropske regije kulinarike so na inštitutu poimenovali etnologa prof.dr. Janeza Bogataja, kuharska mojstra in chefa Ano Roš in Luko Koširja, ter priznano strokovnjakinjo za kulinariko in somelierstvo Miro Šemić.
Slovenija na evropskem kulinaričnem zemljevidu postaja v zadnjih letih vse bolj prepoznavna. Letos so tako prvič slovenskim restavracijam podelili Michelinove zvezdice, eno največjih priznanj svetovne kulinarike, v predstavitev države kot kulinarične destinacije pa je usmerjeno tudi prizadevanje Slovenske turistične zveze, ki kulinariko naše države predstavlja na odlični spletni strani "Okusi Slovenijo".