Estrada

Kako se zaščititi pred nadležnimi molji?

Tina Lucu
17. 9. 2020, 17.23
Deli članek:

Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★

profimedia
moka , molj

Topla in vlažna kuhinja, odprti zavitki moke, testenin, riža ali kosmičev - to so idealni pogoji za nastanitev moknatih moljev in njihovih sorodnikov (bakreni moknati molji in žitni molji).

Takole pa boste najbolje zaščitili svoje zaloge:

Nakup živil

Živilski molji/ličinke se lahko skrivajo že v zaprti embalaži, ki stoji na trgovinskih policah. Bodite pozorni na poškodovano in objedeno embalažo.

Zaloge v omari

Embalaže iz papirja ali folije ne ponujajo zadostne zaščite pred moknatimi molji. Živila zato takoj po nakupu porazdelite v zaprte posode iz stekla, kovine ali plastike.

Pri presipanju bodite pozorni na sumljive znake, kot so na primer kepice ali niti.

Žitne izdelke (moka, zdrob, ovseni kosmiči) porabite v pol leta, vsake tri mesece pa preglejte stanje zaloge.

Kuhinjske omarice naj bodo čiste in brez drobtin, ki bi privabljale molje. Najbolje, da jih vsake štiri tedne obrišete z mokro krpo in sredstvom za pomivanje.

Naravna protisredstva ponujajo še dodatno zaščito pred nepovabljenimi gosti. Če se kljub temu pojavijo molji, pomagajo tudi okolju prijazne pasti za molje (prilepite jih na notranjost vrat omarice) - in radikalno čiščenje.

Še več koristnih nasvetov lahko najdete v reviji ★★★ LIZA/MAJA ★★★ - tudi na spletu.