Uživanje oljk zmanjša tveganje za številne bolezni
Dnevno uživanje oljk zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter povišanega holesterola. Oljke prav tako ugodno vplivajo na prebavo. Po zastopanosti vitaminov izstopa vitamin E - ima vlogo antioksidanta, kar pomeni, da ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki predstavlja tveganje za razvoj različnih obolenj, predvsem srčno-žilnih. Omogoča tudi hitrejšo obnovo telesnih celic, zlasti tistih, ki vplivajo na staranje. Zato se oljčno olje zelo pogosto uporablja v kozmetični industriji. Pomaga tudi pri izločanju žolča. Bogastvo mineralov je zelo pomembno za delovanje ledvic, torej za izločanje škodljivih toksinov iz telesa, kar kratkoročno in na dolgi rok prispeva k boljšemu počutju in zdravju.
Dieta ne sme trajati dlje kot pet dni
Dieta z olivami spada v krog t. i. očiščevalnih oziroma razstrupljevalnih diet, ki pa ne smejo trajati več kot pet dni. Tovrstna dieta ima lahko velike koristi za telo, a ker ne vsebuje dovolj raznovrstnih hranil, lahko dolgotrajna uporaba škoduje zdravju. Po končani dieti se priporoča zdrava in uravnotežena prehrana, ne pa vrnitev k starim nezdravim navadam, kar lahko vodi do jo-jo učinka oziroma nadaljnjega pridobivanja kilogramov.
Za zajtrk in večerjo si pripravite bogato mešano solato: 40 g rukole, 40 g zelene solate, 2 veliki sveži kumari, 40 g zelenih oljk, 1 zelena paprika, 1 paradižnik, indijski oreški, bazilika, malo balzamičnega kisa, oljčno olje. Po želji dodate ščepec morske soli. Jesti smete le zelene in črne oljke, vendar jih je treba sesekljati. Imajo pa črne oljke več kalorij kot zelene, zato za boljši učinek priporočamo uživanje le zelenih.
Med obroki pijte veliko vode, navadne ali mineralne. Čez dan ne smete zaužiti več kot tri žlice oljčnega olja, prav tako je priporočljivo pojesti med 30 in 50 gramov oreškov - mandljev, orehov, lešnikov, indijskih oreškov, najbolje zjutraj oziroma v dopoldanskem času.
Za kosilo si privoščite polnozrnata žita: riž, oves, ječmen, ajdo, polnozrnati kruh - lahko jih samo skuhate v vodi ali pa pripravite v kaši ali kot pito. Ribe so dovoljene, vendar v majhnih količinah (približno 150 g) in pečene na žaru. Prav tako so v omejenih količinah dovoljeni mlečni izdelki, kot so jogurt, kefir, mleko z manj maščobe. Ne uživajte drugega olja, kot je oljčno.
Učinek diete
Poleg izgubljenih nekaj kilogramov boste spremembe čutili tudi na koži, ki bo postala bolj elastična, mehka in prožna. To pa zato, ker maščobne kisline normalizirajo metabolizem in spodbujajo kurjenje maščobnega tkiva, pa tudi uravnavajo nastajanje lipidov. Dieta je priporočljiva za povsem zdrave ljudi oziroma tiste s povišanim holesterolom. Če imate kakšne druge zdravstvene težave ali skrbi, se pred začetkom diete obrnite na svojega zdravnika ali strokovnjaka za prehrano. Veliko uspešnejši boste tudi, če ste resnični ljubitelj oljk.
Oljka ali oliva - oljčno ali olivno olje?
Slovar slovenskega knjižnega jezika priznava tako olivi kot oljki enako veljavo: plod je lahko oljka ali oliva, tudi drevo je lahko oliva, čeprav redkeje kot oljka, olje je oljčno ali olivno. Je pa oljka slovenska beseda za plod in drevo, medtem ko je oliva tujega izvora.
Deviška oljčna olja so pridobljena iz plodov oljk izključno z mehanskimi ali drugimi fizikalnimi postopki, ki ne povzročijo sprememb olja, niso bila drugače obdelana, razen oprana, prelita, centrifugirana ali filtrirana, razen olj, pridobljenih z uporabo topil ali pripomočkov s kemičnim ali biokemičnim delovanjem ali s postopkom reesterifikacije ter kakršnih koli mešanic z drugimi vrstami olja. Ekstra deviško oljčno olje ima največjo vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, 0,8 g na 100 g, in druge značilnosti, ki so skladne z značilnostmi, določenimi za to kategorijo. Deviško oljčno olje ima največjo vsebnost prostih maščobnih kislin 2 g na 100 g, t. i. lampantno oljčno olje pa več kakor 2 g.
Rafinirano oljčno olje je pridobljeno s prečiščevanjem deviškega oljčnega olja, ki ima vsebnost prostih maščobnih kislin, izraženo kot oleinska kislina, več kakor 0,3 g na 100 g. Navadno oljčno olje je pridobljeno z mešanjem rafiniranega deviškega oljčnega olja in deviškega oljčnega olja in ima največ 1 g prostih maščobnih kislin na 100 g in druge značilnosti, ki so skladne z značilnostmi, določenimi za to kategorijo.
Surovo olje iz oljčnih tropin je pridobljeno iz oljčnih tropin z obdelavo s topili ali fizičnimi sredstvi, ali olje, ki ustreza oljčnemu olju lampante, razen nekaterih opredeljenih značilnosti, in je skladno z drugimi značilnostmi, določenimi za to kategorijo; izključeno je olje, pridobljeno z reesterifikacijo, in mešanice z drugimi vrstami olja. Poznamo tudi rafinirano in navadno olje iz oljčnih tropin.