Estrada

Kokedama, japonski naravni lončki

M. H., Zarja
6. 5. 2019, 15.01
Deli članek:

Japoncu so v odnosu do vrta izjemno minimalistični. In taki so tudi viseči lončki, narejeni iz prsti in maha. V japonski tradiciji so jih uporabljali za prenašanje bonsajev, mi jih lahko naredimo, da vanje zasadimo praprot in jih obesimo na senčni ali severni del vrta. Z lončki kokedama lahko okrasimo zid na vrtu ali na balkonu, lahko pa jih obesimo tudi na kopalnično okno.

Revija Zarja
Praprot lahko zamenjate tudi z bršljanom.

Potrebujemo:

praprot

vrečo mahu

pol vreče prsti za rože

vrvico

Mah naberite v gozdu. Preden se lotite izdelave lončka kokedama, ga namočite v vodi. V posodo stresite zemljo in polovico mahu, ki ste ga pred tem odcedili. Z rokami pregnetite, da dobite kompaktno zmes. Oblikujete kroglo. Na sredini krogle naredite luknjo in vanjo zasadite praprot s korenino. Dobro stisnite.

Revija Zarja
Namesto kot obešanko lahko kokedamo postavite sredi mize na podstavek. Če ga hranite v sobi, ga je najbolje zalivati tako, da ga enkrat na mesec potopite v vodo.

S preostalim mahom začnite oblagati kroglo. Pri tem si pomagajte z vrvico, s katero povezujete mah, kot da bi ovijali klobčič volne. Ko je krogla fiksirana, dodajte še konec vrvi za obešanje. Kokedamo popršite z vodo ter ga obesite na senčno in vlažno stran vrta ali balkona. Zalivate ga tako, da ga popršite z vodo. Sicer mah deluje kot zbiralnik vode, tako da ima rastlina dovolj vlage. 

Revija Zarja
Namesto z mahom lahko kroglo ovijete z juto. V tem primeru jo pred uporabo namočite v vodo. Tak kokedama potrebuje malce več vode pri zalivanju kot tista, ki je obložena z mahom.

Revija Zarja
Kokedama

Objavljeno v reviji Zarja št. 18, 30. 4. 2019.