Estrada

Nikar ne jejte obarvanih velikonočnih jajc

V. M., Maja
22. 4. 2019, 12.01
Deli članek:

Pri barvanju pirhov se pogosto pripeti, da barva prodre pod jajčno lupino. To boste opazili po barvnih madežih na beljaku jajca. Pa je varno zaužiti obarvani del jajčka?

Revija Maja
Pirhi

Če ste jajce obarvali z naravnimi barvili, kot so denimo teran, kava, kurkuma ali pesa, potem so seveda vse skrbi odveč. Mnogo bolj pozorni pa bodite pri umetnih barvilih, strokovnjaki Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so namreč pri testiranju ugotovili, da umetne barve intenzivneje prehajajo v beljak kot naravne. Ugotovitve so prav tako pokazale, da barve težje prehajajo skozi lupino prepeličjih jajc.

Na ZPS tako svetujejo uporabo naravnih barvil, če boste jajca obarvali z umetnimi barvili, pa opozarjajo, da obarvane dele beljaka odrežete.
Barvila za pirhe lahko namreč vsebujejo sintetična in zdravju škodljiva azo barvila. Angleška raziskava Sauthampton je potrdila povezavo med uživanjem azo barvil in hiperaktivnostjo otrok. Zaradi previdnostnih ukrepov je sicer zakonsko določeno, da je na živilih, ki vsebujejo eno ali več azo barvil, zapisano, da lahko škodljivo vplivajo na pozornost in aktivnost otrok. Vendar pa ta zapis ne velja za živila, pri katerih je bilo barvilo uporabljeno za barvanje jajčnih lupin, saj te niso namenjene zaužitju. 

Naj košarica s pirhi krasi hladilnik? 

Pirhe običajno položimo v košarico, to pa postavimo na mizo, kjer nam služi kot lep velikonočni okras. A na ZPS opozarjajo, naj trdo kuhanih jajc ne puščamo na sobni temperaturi, saj se mikrobiološko hitreje pokvarijo kot sveža. Na lupini namreč ni več ovojnice, ki varuje jajce pred vdorom bakterij. Če se torej želite izogniti želodčnim težavam, svetujejo, da jih najkasneje v dveh urah po kuhanju shranite v hladilnik. Trdo kuhana jajca porabite v enem tednu.

Objavljeno v prilogi revije Maja Velika noč.