Na trgovinskih policah boste že našli bogato paleto čokoladnih velikonočnih jajčk, s katerimi boste razveselili otroke in jim pričarali čarobne velikonočne praznike. A jajca ne vsebujejo zgolj čokolade, temveč tudi različna polnila, predvsem pa sladkor in maščobe. Razmerje med čokolado in polnilom je le redko navedeno. Mi smo ga našli le na deklaraciji jajc znamk Kinder in Baron. Jajca Kinder vsebujejo 50 odstotkov polnila, ki je pripravljeno iz mlečne in kakavove kreme ter vafljev. Jajca Baron pa vsebujejo kremo iz vanilje, jagod in pomaranč. Delež polnila je okoli 50-odstoten. Izbrana čokoladna jajca Socado in Ovetti ne vsebujejo polnil. Jajca Sorini so polnjena le s koruzno, pšenično in riževo moko ter lešniki, a količina sestavin ni navedena. Ponujajo le podatek, katere sestavine je več oziroma manj.
Sladkorja za več kot polovico
Mini Ovetti imajo polnilo iz lešnikove kreme, a podatka o količini ni, zgolj zapis, da je vsebujejo dva odstotka lešnikov. Večja težava kot v polnilih se skriva v odstotku sladkorja. Naj povemo, da je dnevna priporočena količina za odraslega človeka med 35 in 40 grami. Večina analiziranih pakiranj pa vsebuje na skupno količino 100 gramov več kot polovico sladkorja. V jajcih Ovetti ga je 57,2 grama, v jajcih Milka 52 gramov, jajcih Socado in Rovelli 59 gramov ter v jajcih Kinder 52,2 grama. Ne pozabimo, da čezmerno uživanje sladkorja povzroča debelost, sladkorno bolezen in bolezni srca. Pri otrocih pa prevelike količine sladkorja izzovejo tudi pojav zobne gnilobe.
Maščob več kot 30 gramov
Preverili smo tudi količino maščob. Pri tem ne pozabimo, da določen odstotek zasede že kakavovo maslo. V jajcih Kinder ga je 36,6 grama na 100 gramov, jajca Ovetti ga vsebujejo 31,8 grama, jajca Socado in Rovelli pa 33 gramov. V tem primeru govorimo o nasičenih maščobah, a ne pozabimo, da je večini dodana še palmova maščoba, ki je vir transmaščobnih kislin. Prevelik vnos maščob povzroča v prvi vrsti dvig holesterola v krvi, poveča pa tudi možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja.
Zamenjava za kakavovo maslo
Čokolade, iz katerih so pripravljena jajca, vsebujejo tudi emulgatorje. Ti so sicer nujni, saj povezujejo vodo in maščobe ter čokoladi dajo kremasto konsistenco. V večini primerov gre za sojin ali sončnični lecitin. Jajca Baron vsebujejo tudi aditiv E476 – poliglicerol poliricinoleat, ki se uporablja kot cenejša zamenjava za kakavovo maslo. Predvidoma je živalskega izvora in lahko povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
OVETTI
Čokoladna jajčka imajo različna polnila. Lahko izbirate med polnili iz lešnikove kreme, mlečke kreme ali lešnikove kreme in žitaric. V 100 gramih je 55,2 grama sladkorjev in skupno 31,3 grama maščob. 120 g, 1,27 €
ROVELLI
Čokoladna jajčka z lešnikovo kremo so pakirana v polkilogramski embalaži. V 100 gramih izdelka je 56 gramov sladkorja in 33 gramov maščob. 500 g, 3,79 €
KINDER
Mini čokoladna jajčka z lešniki vsebujejo 22 gramov maščob in 52,1 grama sladkorja. Delež lešnikov je 6,5-odstoten. 100 g, 2,39 €
MILKA
Čokoladna jajčka s kakavovim polnilom vsebujejo 37 gramov maščob in 53 gramov sladkorja. Kakavove kreme je 50 odstotkov. 136 g, 2,99 €
JAJCE MILKA
Čokoladni jajček z bomboni vsebuje 28 gramov maščob in kar 60 gramov sladkorja. Dodana so tudi barvila E171, E120, E131. 50 g, 1,69 € SOCADO Čokoladna jajčka so iz različnih polnil, ki so pripravljena iz mlečne in ekstra temne čokolade. Vsebujejo 57 gramov sladkorja in 33 gramov maščob. 450 g, 2,84 €
PANULI
Hrustljava pisana jajčka so iz mlečne čokolade, ki vsebuje 17 gramov maščob in 73 gramov sladkorja. 90 g, 1,09 €