Grm, ki zraste tudi do 10 metrov visoko, je v celoti uporaben. Bezgovi listi so odlični za čaj, ki pomaga pri sladkorni bolezni. Prav tako se uživanje priporoča v času prehladnih obolenj in pri boleznih, kjer se stanje hitro izboljša z močnim potenjem. Lubje deluje odvajalno in pomaga pri motnjah ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici. Cvetovi in plodovi vsebujejo številne vitamine, zlasti B1, C in E, ki dvigujejo imunsko odpornost, spodbujajo delovanje žlez znojnic, pospešujejo izločanje seča in posledično odvajanje strupenih snovi iz telesa. A tokrat ne bomo govorili le o zdravilnih učinkih, temveč tudi o uporabi v kulinariki.
Bezgov čaj
Bezgov čaj priporočajo v času, ko razsajajo prehladi, za zdravljenje bronhitisa, pljučnice, revmatskih bolezni, astme ... Za čaj uporabimo bezgove liste, cvetove ali plodove. Vse troje pred uporabo posušimo, vendar med seboj ne mešamo. Sušimo na zraku, a ne na soncu. Ko so suhi, jih shranimo v papirnate vrečke ali škatle, lahko tudi v steklene kozarce. Za pripravo zdravilnega čaja lahko pomešamo vse tri sestavine; po eno žličko vsake damo v vrelo vodo. Za pripravo osvežilnega poletnega napitka pa vreli vodi dodamo dve zvrhani žlici cvetov.
Ocvrti bezgovi cvetovi
Sestavine: ¼ l mleka, ščepec soli, žlica sladkorja, 200 g moke, 3 jajca, 12 bezgovih cvetov, olje. Priprava: Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov naredimo čvrst sneg. Mleko, moko in rumenjake umešamo ter mešanici dodamo sladkor in sol. Nato počasi primešamo še čvrst sneg. Cvetove splaknemo z vodo in jih posamično pomakamo v maso ter jih polagamo v vroče olje. Zlato rumene vzamemo iz olja in potresemo s sladkorjem.
Nosečnice bezga ne smejo uživati, saj vsebuje strupene alkaloide, ki lahko škodujejo plodu. Ne glede na zdravilnost ga uživamo v zmernih količinah.
Recept za domači »Hugo«
Potrebujete: 40 cvetov bezga, 2 limoni, 5 dag citronke, košček ingverja in 1 kg sladkorja. Limoni operite in narežite na tanke rezine. V loncu zmešajte cvetove, limoni, ingver, citronsko kislino in 2 litra vode. Pustite 24 ur, precedite, primešajte sladkor in prevrite. Sok nato pomešajte s penečim se vinom, okrasite z limono in meto in ledom.