Vsestranski Roman

Za kuharske začetke kriva kruta usoda

Teja Pelko / Novice Svet24
1. 3. 2018, 21.30
Deli članek:

Roman je v svoji 35-letni karieri nanizal najrazličnejše vloge, zdaj pa ga bomo ob nedeljah gledali v vlogi raziskovalca Slovenije in kulinarike.

TV3
Končar je med snemanjem oddaje odkrival tudi njemu še neznane in prav nič turistično razvpite kotičke, kar mu je bilo v veliko veselje.

Vsestranski umetnik je namreč ne samo voditelj, pač pa tudi avtor nove oddaje Kulinarična vandranja, v kateri združuje svoji strasti.

Končarjev kuharski vzor je Paul Bocuse. Ko je bil še smrkavec, je požiral njegove televizijske oddaje. Očaral ga je, ker je bil v svojem početju tako zelo preprost, a vseeno silovito natančen in mamljivo vrhunski. 

Njegove kulinarične začetke je sicer zaznamovala tragedija. »Mama mi je umrla, ko sem imel 10 let, in z bratom sva se potem zgledovala po očetu, ki je znal res dobro kuhati. Imel pa je naporno službo, nekaj časa je po redni službi še honorarno delal, da smo imeli za preživetje, in kar nekako normalno je bilo, da si z bratom Robertom sama kaj skuhava. Pa sva si. In nama je kar uspevalo. In oba še dandanes prav rada kuhava, le,da je Robi večji perfekcionist, kot sem jaz!« nam je zaupal Roman. Vsestranski umetnik se še vedno zelo dobro spomni svoje prve jedi, ki jo je pripravil. To so bila jajca na oko. »Eno od dveh se mi je razlilo in se speklo po svoje. Pa sem vseeno krožnik s kruhom pomazal, ker je lahkota pač naredila svoje,« se je spominjal.

V POSEBEN UŽITEK MU JE KUHANJE NA PROSTEM

Romanu je kuhanje sčasoma postalo velik užitek. Še prav posebno v njem uživa, če ima zanj čas ter sveže in na splošno odlične sestavine. V največji užitek mu je kuhati poleti na prostem. »Morje. Odprt žar. Najpreprostejša preprostost rib. Ali nekaj malega umetelnosti, ki v bistvu to sploh ni, z morskimi mehkužci. Oljčno olje, sol, poper, čili, limete, limone, rožmarin, akacija, luštrek, nageljnove žbice, melisa, bazilika, origano, muškatni orešček, več vrst kisa,« je svoj recept za priljubljeno poletno jed razkril Roman. 

LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC

Njegove najljubše jedi so sicer kurja in goveja juha ter sirovi štruklji z maslenimi drobtinicami in sladkorjem. Je pa s hrano enkrat poskušal osvojiti tudi srce simpatije. »Pripravil sem ji povsem običajno zaporedje mocarele, paradižnika in bazilike ter vse skupaj začinil tudi z balzamičnim kisom, ki pa ga ona ni ne vem kako ljubila. Pa se je zelo fino naredila in je nekaj malega celo pojedla,« je dejal Roman, ki je sicer prepričan, da je lahko vsaka jed romantično posebna. Kot primer je navedel jagode, kar bogato potresene z vaniljinim sladkorjem v prahu ter z dodanimi nekaj kapljicami »balzamika« in malo belega popra.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste