Estrada

Hmmm, veste kaj je to 'Pompin'?

3. 11. 2014, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prvenec slovenskih rokerjev San Di Ego smo novinarji dobili v poslušanje nekaj dni pred uradnim izidom. Pristni rokenrol, zanimiva, zelo spevna, a obenem tudi precej pikantna besedila, vrhunsko odigrana glasba in mojstrski vokal, ki ima stranski učinek – kurjo polt. Plošča, ki nas je prepričala! S fanti smo se zapletli v pogovor o glasbi, glasbeni sceni in … hmmm, ja ... oralnem zadovoljevanju v zakulisju rokerskih koncertov. Da, dogaja se tudi v Sloveniji.

Grega Wernig - KMA

Vabijo na hud žur!

Promocija bo 13. novembra v Biljardni hiši v Ljubljani. Bo odprtega tipa in se je lahko udeleži čisto vsak. Na promociji bo tudi veliko glasbenih kolegov, ki z navdušenjem spremljajo ta »poker« vrhunskih glasbenikov. Za pijačo dobrodošlice bo poskrbljeno in vsak gost si bo lahko privoščil kozarec najbolj rokerskega viskija med viskiji.

Zakaj ste pravzaprav nastali San Di Ego in zakaj prav vi štirje?

Matic: Ker smo hoteli narediti perfekten bend. Odločili smo se za štiričlansko zasedbo prijateljev, kakovostnih glasbenikov, ki bodo skupaj dobro funkcionirali, ki jim je všeč podobna glasba in ki imajo približno isti imidž. No, izbira ni bila težka!
Jure: No, tako smo si tudi sčistili naše ege, ker je bilo vse skupaj mišljeno za dušo, ničesar ni bilo narejenega z nekim planom … Vendar je čas pokazal, da je to to, in gremo naprej.

Se po vašem mnenju rokenrol končno vrača v našo deželico?

Jure: Ja, vrača se – še Šank Rock so nazaj!
Matic: Rok ne bo nikoli umrl, ima sicer svoje vzpone in padce … Eno od naših poslanstev je, da tudi mi pomagamo tej sceni, da se obdrži.

Zakaj je po vašem mnenju narodnozabavna glasba tako popularna med mladimi?

Martin:
Mislim, da so za to odgovorni prav mediji. Ko določeno zvrst porivajo naprej, je logično, da se bo ta prijela. Pri nas imamo približno 12 televizijskih oddaj in od tega jih je vsaj 10, ki ponujajo narodnozabavno glasbo. Na tak način mediji mladim glasbenikom ponudijo, da se predstavijo prek te glasbe. V Sloveniji ni niti ene rokerske tv-oddaje!
Matic: Mislim, da gre za umetno ustvarjeno famo. Sicer pa veliko raje vidim, da je na vrhu slovenska narodna glasba kot kakšna druga, neslovenska.
Martin: No, če ste že bili na kakšnem narodnozabavnem koncertu, ste lahko opazili, da »uporabljajo« tudi pop in rokovske skladb.

Slišala sem, da je pevec Modrijanov, Blaž Švab, vaš oboževalec.

Jure: Ja, res … Zelo mu je všeč naša priredba komada Staying alive. Vedno nas spremlja in upamo, da bo prišel tudi na našo promocijo v Biljardno hišo. Pa še to, Modrijani imajo istega tonskega mojstra, kot smo ga imeli mi v studiu.
Sergej: Pa Modrijani nam bodo posodili tudi opremo za promocijo!

Grega Wernig - KMA

Plošča, vrhunski izdelek, ki nas povrne v zlato obdobje, ko je v Sloveniji vladal rokenrol, ko so bile dvorane nabito polne in ko smo ljubitelji te zvrsti mrzlično čakali na nove, pristne rokovske izdelke, kot je ta … Kdo so glavni avtorji?

Sergej: Že od nekdaj doma shranjujem svoje demoposnetke, z leti se jih je nabralo kar nekaj. No, Zadnji cent, Copata in Sonce je tam, kjer si ti so bili na neki način že narejeni. Brskal sem po svojih posnetkih in jih našel. S temi tremi smo prebili led, vse ostale skladbe pa so na novo narejene. Osnovo naredim jaz, potem pa skupaj z bendom dokončamo v studiu.

Kdo pa je odgovoren za besedila?

Sergej: Jaz. Priznam, prej nisem nikoli pisal besedil, zato je bil to zame zelo velik izziv, ki pa me je tudi obremenjeval. Tokrat sem bil prisiljen in sem jih naredil.

Grega Wernig - KMA

Kapo dol, super so, zabavna in raznolika. Vprašanje pa se kar samo poraja … Kdo pri vas verjame v NLP-je, kdo je copata, kdo ima probleme s šefom in ja, kdo je tisti, ki ga je v zaodrju zadovoljila ženska srednjih let?!

Jure: Okej, začnem kar jaz, s Pompinom. To je pač resnična zgodba neke glasbene legende, ki mi je na poti na koncert pripovedoval o koncertnih prigodah. Enkrat mi je povedal zgodbo o tem, kako je prišla za oder ena ženska in ga vprašala, ali mu naredi »pompin«. Ker pač ni vedel, kaj to je, in je mislil, da je najbrž neke vrste bambus, je seveda privolil in potem se je zgodilo …, kar se je zgodilo. (smeh)

Grega Wernig - KMA

Kateri glasbenik oziroma katera skupina je bila to?

Jure: Tega pa sploh ne smemo povedati!
Martin: Mi bi radi, da se nam kaj podobnega zgodi. (smeh)

Kaj pa menite, da se bo dogajalo na Primorskem, ko boste to zaigrali? (Pompin je primorski izraz za oralno zadovoljevanje.)

Jure: Nič, upajmo, da bo kakšna prišla za oder in nam to ponudila. (smeh)

Grega Wernig - KMA

Kdo pa je copata?

Jure: V skupini imamo ritual, da si po prvem dnevu dvodnevnih vaj privoščimo kakšno pijačo … Po drugi ali tretji pijači pa naš Piki (Sergej Škofljanec) reče: »Moram iti.« No, on je pač copata! (smeh)
Matic: Ja, očitno je napisal besedilo o sebi. (smeh)

Kaj pa NLP-ji iz skladbe Izbrisani?

Sergej: Idejo sem dobil, ko sem si ogledal intervju s Frankom Zappo. Novinar ga je vprašal, ali verjame v nezemeljska bitja, in on je pritrdil, povedal je, da je celo videl NLP. Obenem pa je poudaril, da če slučajno obstaja inteligentnejša vrsta od nas, ta ne bi hotela imeti opravka z nami, ker vse, kar znamo, je le uničevati!

Kdo je šef (benda)?

Sergej: To je Jure, ki je v skupini zadolžen za poslovne zadeve. Sicer je tekst nekoliko prirejen na »njegov štos«, vendar je v osnovi namenjen direktorčkom in tajkunčkom.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste