Dva posebna kalibra

Železni Vladimir Putin in komik Volodomir Zelenski, ki je igral predsednika in potem postal predsednik

M.R.
1. 3. 2022, 19.29
Posodobljeno: 1. 3. 2022, 21.16
Deli članek:

V rusko-ukrajinski vojni si nasproti stojita dva povsem različna kalibra, osebnosti, ki nimata veliko skupnega.

Reuters
Vladimir Putin z železno roko vlada že 22 let, na položaju lahko ostane do leta 2036.

Vladimir Vladimirovič Putin je rojen 7. oktobra 1952 v takratnem Leningradu v Sovjetski zvezi. Njegova mladost je zavita v meglo. V uradni biografiji iz leta 2000 lahko preberemo, da je otroštvo preživel v Sankt Peterburgu in da sta mu oba starša konec devetdesetih let umrla za rakom. Leta 1975 je diplomiral na pravni fakulteti in bil istega leta rekrutiran v sovjetsko tajno službo KGB. Zadnja leta pred padcem železne zavese je služboval v Dresdnu v Vzhodni Nemčiji in tudi to obdobje Putinovega življenja je zavito v tančico skrivnosti.

Profimedia
Vladimir Putin pozira s puško SVČ-308.

Po propadu Sovjetske zveze se je zaposlil v kabinetu župana rodnega Sankt Peterburga ter bil med letoma 1994 in 1996 njegov prvi namestnik. V tem času se ga je prijel vzdevek siva eminenca. Potem se je preselil v Moskvo in začel prijateljevati s fanti predsednika Borisa Jelcina ter nekaj časa vodil tudi rusko tajno službo FSB. Po Jelcinovem odstopu 31. decembra 1999 je Putin postal vršilec dolžnosti, štiri mesece pozneje je bil uradno izvoljen za svoj prvi predsedniški mandat in leta 2004 še drugič. Decembra 2007 je krasil naslovnico revije Time kot osebnost leta.

Med letoma 2008 in 2012 je bil premier, ker mu zakon ni omogočal, da bi ponovno kandidiral za predsednika, potem pa je zakon spremenil in zdaj se mu obeta, da bo na položaju do leta 2036. Kariero gradi tudi na truplih političnih nasprotnikov, suspenzu demokratičnih vrednot in ob uničevanju pravne države. V svojih govorih večkrat poudarja, da je bil propad Sovjetske zveze ena največjih geopolitičnih katastrof 20. stoletja, in kritiki mu očitajo, da si jo želi nazaj. V vojno se je zapletel v Čečeniji, Gruziji, na Krimu in zdaj v Ukrajini.

Reuters
Vladimir Putin kot ribič.

Trenutno je samski, z uradnima bivšima ženama pa ima skupno najmanj pet otrok, tudi že dva vnuka. Je mojster borilnih veščin sambo in judo, kjer si lasti črni pas, in je bil do invazije na Ukrajino tudi predsednik mednarodne judovske zveze, zdaj so mu mandat zamrznili. Ima pet psov, med njimi šarplaninca Pašo, ki mu ga je podaril srbski predsednik Aleksandar Vučić. V prostem času tudi rad ribari, se sprehaja z narisanimi medvedi in brez majice jezdi v naravi.

Reuters
Komik, ki je igral predsednika in potem postal predsednik, se je zdaj znašel v vojni.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Volodimir Oleksandrovič Zelenski je rojen 25. januarja 1978 v kraju Krivoj Rog v ruskogovorečem jugovzhodnem delu Ukrajine. Izhaja iz judovske družine. Diplomiral je iz prava, a se je odločil za življenje na odru. Že kot najstnik je bil zaljubljen v igro, komedijo, film in televizijo. S somišljeniki je ustanovil produkcijsko hišo Kvartal 95.

Med leti 2015 in 2019 je igral ukrajinskega predsednika v izjemno priljubljeni TV-seriji Sluga ljudstva (Služabnik ljudstva). Kasneje je osnoval istoimensko stranko in konec leta 2018 prepričljivo zmagal na predsedniških volitvah. V drugem krogu je prejel kar 73 odstotkov glasov in osmešil konkurenta Petra Porošenka. Trobila blizu SDS so ob zmagi Zelenskega poročala, da gre za »nateg ljudstva« v maniri Marjana Šarca. Tuji mediji so ga primerjali z nekdanjim ameriškim predsednikom in hollywoodskim igralcem Ronaldom Reaganom.

Reuters
Putin mu očita, da je nacist in da se preveč spogleduje z Zahodom.

Zelenski se je v politiko podal brez predhodnih izkušenj. Njegove kandidature nihče ni jemal resno, a je na krilih nezadovoljstva ljudi s politično elito naglo povedel v javnomnenjskih raziskavah. Kampanja, katere pomemben del je bila ekipa Kvartal 95, je kot sredstva obveščanja skoraj izključno uporabljala družbena omrežja, medtem ko novinarjem in medijskim hišam ni bil dosegljiv, ker da so piarovci »starih moči«.

Medtem ko podporniki v Zelenskem vidijo »svež veter«, mu kritiki očitajo, da je njegov program prazen. Obtožujejo ga tudi, da je zgolj lutka v rokah kontroverznega oligarha Igorja Kolomojskega. V okviru predsedniške kampanje je obljubljal, da bo končal dolgotrajen spor med Ukrajino in Rusijo ter poskušal vzpostaviti dialog z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zdaj se je s Putinom znašel v vojni.

Profimedia
Že kot najstnik je bil zaljubljen v igro, komedijo, film in televizijo.

Yulia McGuffie, urednica tednika Novoye Vremya, ki velja za prozahodno usmerjen ukrajinski medij, je ob nastopu mandata Zelenskega dejala, da je bila razburjena in da ni verjela v njegovo sposobnost vodenja države. Toda Ukrajinci so se v zadnjem tednu hitro ogreli za svojega predsednika, pojasnjuje za BBC. »Podpora in spoštovanje sta prišla, ko je Rusija začela vojno. Igra združevalno in navdihujočo vlogo, vodi z lastnim zgledom. Zaradi odvračanja Putinovih napadov ga mnogi iskreno občudujejo in spoštujejo.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov