Burkina Faso

Vojska pridržala predsednika države

J.P./STA
24. 1. 2022, 14.16
Posodobljeno: 24. 1. 2022, 14.18
Deli članek:

Ponoči so nato v bližini predsedniške palače in v vojašnicah v prestolnici Ouagadougou odjeknili streli. Videoposnetki iz prestolnice prikazujejo zapuščena in obstreljena oklepna vozila, ki naj bi jih uporabljalo predsedstvo.

Profimedia
Roch Kabore

Predsednika Burkine Faso Rocha Kaboreja naj bi v vojaškem taborišču pridržali uporniški vojaki, potem ko je bilo v bližini predsedniške palače v prestolnici Ouagadougou čez noč mogoče slišati streljanje, poročajo tuje tiskovne agencije in mediji. Vlada v državi medtem zanika namige o vojaškem udaru.

Vojaki v več oporiščih so se v nedeljo uprli vladi in postavili več zahtev, med drugim odstavitev načelnika generalštaba in vodje obveščevalne službe, več sredstev za boj proti islamističnim borcem in boljše pogoje za ranjence in družine vojakov. Poskusa državnega udara niso omenili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednik Kabore, vodja parlamenta in ministri so dejansko v rokah vojakov," je za AFP dejal varnostni vir v vojašnici Sangoule Lamizana v glavnem mestu Ouagadougou, drug vir pa je aretacijo potrdil.

Vojaku naj bi po poročanju britanskega BBC obkolili sedež državne televizije. Ta je streljanje v vojašnicah označila za dejanja manjše skupine nezadovoljnih vojakov in ne za razširjen boj ali poskus državnega udara.

Tudi obrambni minister, general Barthelemy Simpore je zmanjševal pomen govoric o predsednikovem zajetju in naravo nemirov na splošno.

Zaradi motenj v internetni povezavi je danes v prestolnici veliko zmede, nobena stran pa ni podala jasne izjave o dogajanju.

Policija je v soboto pred znaki upora vojakov s solzivcem razgnala prepovedane proteste proti vladnim protidžihadističnim strategijam in aretirala na desetine ljudi. Nato so v nedeljo protestniki zažgali sedež vladajoče stranke.

Kot odgovor na nemire so oblasti "do nadaljnjega" razglasile policijsko uro po 20. uri, ministrstvo za izobraževanje pa je sporočilo, da bodo šole danes in torek zaprte.

V Burkini Faso že od leta 2015 narašča nezadovoljstvo zaradi neuspeha vlade pri odpravljanju islamističnega upora v državi. To je v novembru doseglo nove vrhove, ko so domnevni džihadisti ubili 53 ljudi. Po podatkih AFP je v zadnjih sedmih letih umrlo okoli 2000 prebivalcev, medtem ko je po navedbah nacionalne agencije za izredne razmere CONASUR svoj dom moralo zapustiti okoli 1,5 milijona ljudi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov