Zloraba

V enem dnevu naj bi prejel 10 odmerkov cepiva

S.R.
13. 12. 2021, 08.35
Posodobljeno: 13. 12. 2021, 14.16
Deli članek:

Proti plačilu posameznikov, ki cepivo zavračajo, naj bi v enem dnevu obiskal več novozelandskih cepilnih centrov in se cepil v njihovem imenu.

Profimedia
Tudi iz Nove Zelandije poročajo o sicer glasni manjšini proticepilcev.

Na Novi Zelandiji je v zadnjih dneh odjeknila novica o moškemu, ki naj bi v zameno za plačilo v različnih cepilnih centrih po državi v enem dnevu kar desetkrat nastavil ramo, v katero so mu zdravstveni delavci vbrizgali cepivo proti covidu-19. Novozelandske oblasti primer preiskujejo. »Zaradi zadeve smo zelo zaskrbljeni in v preiskavi sodelujemo z zadevnimi agencijami,« je konec tedna pojasnila vodja programa za cepljenje proti covidu-19 Astrid Koornneef.

Na Novi Zelandiji se je na cepljenje mogoče naročiti prek spleta ali osebnega zdravnika, državljani pa se lahko tudi brez predhodnega naročanja zglasijo v cepilnih centrih, kjer mora oseba zdravstvenemu delavcu navesti svoje ime, datum rojstva in naslov stalnega prebivališča, pri čemer se ni treba izkazati z osebnim dokumentom. Koornneefova je dejala, da je domnevno početje navedenega moškega tvegano tako za njega kot za osebo, v imenu katere se cepi, saj bo v njeni kartoteki napačno zavedeno, da je cepivo prejela. »To bi lahko imelo posledice za njuno zdravstveno oskrbo v prihodnosti,« je pojasnila. Na ministrstvu za zdravje so vse, ki so prejeli več odmerkov cepiva od priporočenega števila, pozvali, naj se posvetujejo z zdravnikom.

Po navedbah Helen Petousis-Harris, strokovnjakinje za cepiva z Univerze v Aucklandu, se moški najverjetneje ni srečal z resnimi težavami. »Vemo, da večje odmerke spremljajo bolj splošni neželeni učinki, kot so vročina, glavoboli in bolečine, zato bi pričakovali, da se je naslednji dan počutil precej slabo,« je dejala in dodala, da zagotovo ne gre za osamljen primer. Tudi sama je namreč slišala za osebe, ki so se proti plačilu cepile v imenu drugih ljudi. Pojasnila je, da je program cepljenja zasnovan tako, da je cepljenje čim bolj preprosto in dostopno, kar pa lahko »manjšina« seveda zlorablja. Po njenih besedah gre za sebično dejanje tistih, ki se ne želijo cepiti, saj izkoriščajo ljudi, ki potrebujejo denar in so pripravljeni sprejeti tveganje.

Kot poroča britanski Guardian, bodo na Novi Zelandiji do božiča predvidoma dosegli 90-odstotno precepljenost med starejšimi od 12 let, a imajo v državi tudi precej glasno manjšino, ki cepivo zavrača. Premierka Jacinda Ardern je konec novembra naznanila spremembo strategije boja z epidemijo, saj so iz strategije strogega zapiranja javnega življenja prešli na strategijo omejevanja javnega življenja s pogojem PCT.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov