Ado Campeol

Poslovil se je oče tiramisuja

J.P.
31. 10. 2021, 14.25
Posodobljeno: 31. 10. 2021, 14.28
Deli članek:

Družina tiramisuja ni patentirala, najti ga je mogoče po celem svetu.

Profimedia
Tiramisu

V 94. letu starosti je umrl Ado Campeol, lastnik restavracije Le Beccherie v Trevižu, kjer sta slovito slaščico izumila njegova soproga ter kuharska mojstrica Alba ter kuharski mojster Robert Linguanotto.

Na svoj meni so jo dodali leta 1972, a je nikoli niso patentirali. Za svojo so jo nato vzeli po celem svetu.

Kot se spominja Linguanotto, je tiramisu nastal kot posledica nesreče pri pripravi vanilijevega sladoleda. Linguanottu je namreč v skledo z jajci in sladkorjem padlo nekaj omenjenega sira, okus pa mu je bil tako povšeči, da je o tem povedal Albi. Mešanici sta nato dodala v kavo namočene piškote in kakav – tiramisu je bil rojen.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025