So v paniki streljali na civiliste?

Biden: Teroristični napad »v naslednjih 24 do 36 urah zelo verjeten«

S.R.
28. 8. 2021, 17.52
Posodobljeno: 29. 8. 2021, 07.53
Deli članek:

Na letališču Hamid Karzaj v Kabulu je po zadnjih informacijah ostalo še nekaj manj kot 4000 ameriških vojakov.

Reuters
Ameriška vojska naj bi v zadnjih 24 urah iz Kabula evakuirala 6800 ljudi.

Z letališča v Kabulu je danes vzletel še zadnji britanski evakuacijski let, namenjen civilistom. Britanci so v kaotičnih razmerah iz Kabula v zadnjih manj kot dveh tednih prepeljali približno 14.000 ljudi, naslednji leti pa ne bodo več namenjeni afganistanskim državljanom, ki so Britancem pomagali v vojni s Talibani. S preostalimi evakuacijskimi leti bodo v domovino prepeljali britanske vojake in manjše število oseb, ki ima za to posebno dovoljenje.

Na popoldanski tiskovni konferenci sta medtem zadnje informacije s terena pojasnila tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby in general William Taylor. Potrdila sta, da je ameriška vojska v napadu z brezpilotnimi letali ubila dva »vidna pripadnika« skupine Islamska država oziroma njene podružnice v Afganistanu ISKP. Še ena oseba je bila v napadu ranjena, med žrtvami pa naj ne bi bilo civilistov. »Šlo je za posamezno misijo s temi tarčami,« je pojasnil Kirby, ki je še enkrat ponovil, da je šlo za dva pripadnika ISKP, ki sta sodelovala v načrtovanju terorističnih napadov, kar da je »zadosten razlog.« Še vedno sicer ni znano, ali sta sodelovala tudi v načrtovanju četrtkovega napada.

Tiskovni predstavnik Talibanov Zabihula Mudžahid je na drugi strani za tiskovno agencijo Reuters dejal, da so bili v ameriškem napadu z brezpilotnim letalom ranjeni tudi dve ženski in otrok. »Američani bi nas morali pred zračnim napadom na to opozoriti. Gre za očiten napad na afganistanskem ozemlju,« je še dejal.

Biden svari pred novim napadom

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem v izjavi za javnost dejal, da je nov teroristični napad v Afganistanu zelo verjeten. Pojasnil je, da se je zjutraj v Washingtonsestal s službo za nacionalno varnost in poveljniki na terenu, s katerimi so se pogovorili tudi o nočnem napadu z brezpilotnimi letali. »Rekel sem, da se bomo maščevali skupini, ki je odgovorna za napad na naše vojake in nedolžne civiliste v Kabulu, to smo storili,« je dejal ter dodal, da to ni bil zadnji ameriški napad in da bodo še naprej iskali vse posameznike, ki so bili vpleteni v četrtkov teroristični napad.

Biden je nato opozoril, da je »situacija na terenu še naprej zelo nevarna in da grožnja terorističnih napadov na letališču ostaja visoka. Poveljniki so me obvestili, da je napad v naslednjih 24 do 36 urah zelo verjeten

Začeli z evakuacijo ameriških vojakov

General Taylor je pojasnil še, da so z ameriškimi leti v zadnjih 24 urah iz Kabula evakuirali 6800 ljudi, še 1400 pa jih je na letališču že prestalo varnostni pregled in na let še čakajo. Evakuirali naj bi jih še danes. Dejal je, da je večina, ki so jih evakuirali doslej, afganistanskih državljanov, Kabul pa je zapustilo tudi 5400 ameriških državljanov. Skupaj naj bi iz Afganistana pomagali kar 117.000 ljudem. Sicer pa po njegovih besedah na letališču še vedno obstaja »resna in velika« grožnja novih terorističnih napadov, kar je potrdil tudi Kirby, ki pa je poudaril, da se glede časovnice evakuacije zaradi ni spremenilo nič. Potrdil je tudi, da so začeli z evakuacijo ameriških vojakov.

Pod vprašajem ravnanje po eksploziji

Kirby je moral sicer odgovoriti tudi na občutljivo vprašanje, ali so navedbe, da so ameriški vojaki med četrtkovim terorističnim napadom streljali na množico pred letališčem, o čemer je poročal dopisnik britanske BBC iz Afganistana Secunder Kermani. Kermani je namreč navedel, da je govoril z mnogimi očividci napada. Ti naj bi mu dejali, da je med mrtvimi veliko število ljudi, »ki so jih v paniki po eksploziji ustrelili ameriški vojaki.« Kot je pojasnil Kirby, tega »ne moremo potrditi, vsekakor pa hkrati nismo v položaju, da bi to zanikali.«

Taylor je ob tem znova zanikal poročila, da naj bi del letališča že nadzorovali Talibani. Dejal je, da bodo »letališče nadzorovali do konca« in s tem zagotovili nemoteno izvajanje operacije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste