Denar, sveta vladar

Odločitev dvanajsterice je "gnusna": "To je sramota. Gre za pohlep."

S.R./STA
19. 4. 2021, 09.55
Posodobljeno: 19. 4. 2021, 12.02
Deli članek:

Rodila se je nogometna superliga. Medtem ko njen prvi predsednik Florentino Perez pridiga o odgovornosti, da se "prilagodijo trgu in prisluhnejo željam navijačem," so taisti navijači novico večinoma sprejeli z ogorčenjem.

Profimedia
Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz Real Madrida.

Ameriška investicijska banka JP Morgan je danes v potrdila, da bo financirala nastanek superlige.

Kar se je zadnje dni šušljalo, se je danes tudi uradno potrdilo. Dvanajst velikanov evropskega nogometa je namreč potrdilo nastanek superlige, novega evropskega nogometnega tekmovanja, v katerega bodo vključeni elitni klubi, tako imenovani ustanovitelji, ki bodo imeli mesto v ligi zagotovljeno. Novica je v svetu dvignila veliko prahu, odziv na rojstvo superlige pa je bil zlasti med navijači izjemno buren.

Med ustanovitelji superlige so v glavnem najmočnejši in predvsem najbogatejši evropski klubi Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal. Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez iz Real Madrida, tekmovanju, ki se bo začelo čim prej, pa se bodo pridružili vsaj še trije klubi, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilu za javnost.

Agnelli presedlal

Pri Juventusu niso uspeli razkriti finančnega vpliva na sodelujoče, čeprav sta tako britanski BBC in Newyorški Times po virih blizu ustanoviteljev superlige pisala o minimalnem prihodku vsaj 350 milijonov evrov za udeležence tekmovanja. Dodatno bi se sredstva nato razdelila še glede na uspešnost posameznih moštev.

Ob tem so dodali, da pričakujejo pogovore z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) ter Mednarodno nogometno zvezo za izboljšanje tekmovanja in v dobrobit nogometa. Uefa na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je že v nedeljo ostro obsodila obstoj novega tekmovanja. Združenje evropskih klubov (ECA) je prav tako odločno proti ustanovitvi novega zaprtega tekmovanja, danes pa je ostalo brez svojega donedavnega predsednika Andree Agnellija, ki je odstopil s položaja ter se kot podpredsednik priključil ustroju superlige. Drugi podpredsednik je eden od vodilnih vodilnih mož Manchester Uniteda Joel Glazer.

"ECA predstavlja 246 vodilnih klubov v Evropi in se še naprej zavzema za sodelovanje z Uefo za izboljšanje evropskih klubskih tekmovanj v novem ciklu od leta 2024 naprej. Vsakemu zaprtemu tekmovanju v tem pogledu nasprotujemo, saj ni v načelu z dosedanjim pristopom," so zapisali v izjavi, pod katero pa kot zapisano ni podpisan Agnelli, sicer prvi mož Juventusa. Slednji je odstopil tudi s položaja Uefinega komiteja.

V izjavi za javnost so iz vrst torinskega velikana sporočili, da v tem trenutku ni jasno, ali bo projekt lahko v popolnosti zaživel. "Juventus pričakuje, da bo superliga dolgoročna rešitev tako za posamezne klube kot za nogometno industrijo v celoti. Čeprav si bomo ustanovni klubi prizadevali po najboljših močeh v najkrajšem možnem času implementirati projekt, v tem trenutku ne moremo zagotoviti uspešnega zagona tekmovanja ali časovno predvideti njegovega začetka," so zapisali iz vrst serijskega italijanskega prvaka.

So takšne želje navijačev?

Prvi predsednik superlige Florentino Perez, sicer ponovno izvoljeni predsednik madridskega Reala, je ob ustanovitvi dejal, da bodo nogometu "pomagali na vseh ravneh in ga postavili na pravo mesto. Nogomet je edini globalni šport z več kot štirimi milijardami navijačev in odgovornost teh klubov je, da se prilagodijo trgu in prisluhnejo željam navijačev."

A navijači so se oglasili, pri čemer niso izbirali besed. "Trenutno vodstvo je izdalo klub, njegovo zgodovino, navijače in vso čarobnost, ki dela nogomet tako poseben. Odločitev, da se klub pridruži superligi, ni bila sprejeta v dialogu z navijači. Enostavno je dovolj. Vodstvo je pripravljeno tvegati ugled institucije, da bi pohlepno zasledovalo edini interes po dobičku," so denimo zapisali pri navijaški skupini angleškega Tottenhama, ki je del dvanajsterice.

"To je sramota"

Oglasil se je tudi nekdanji kapetan Manchester Uniteda Gary Neville, ki je izrazil "gnus" nad odločitvijo dvanajsterice, med njimi tudi svojega nekdanjega kluba. "Najbolj sem razočaran nad Unitedom in Liverpoolom. Več kot 100-letna zgodovina razvoja iz povsem delavskih okolij, ter zdaj prazne puhlice 'nikoli ne boste hodili sami'. In vse to za tekmovanje, ki sploh ni tekmovalno in iz katerega ne moreš izpasti? To je sramota. Gre za pohlep. Vsi ti lastniki predvsem angleških klubov, ki ustanavljajo superligo, nimajo nikakršne zveze z razvojem nogometa na Otoku in kaj to predstavlja navijačem. Nogomet mora biti reguliran in ta pot nikakor ni prava," je dejal Neville v izjavi za Sky Sports.

Doslej so nestrinjanje z odločitvijo velikih klubov izrazili tudi visoki predstavniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije za promocijo evropskega načina življenja ter francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson"Zagovarjati moramo evropski model športa, ki temelji na vrednotah raznolikosti in vključenosti," je po objavi klubov na Twitterju zapisal grški predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov