Svet

V Zagrebu protestirajo zaradi "neenakopravnih" ukrepov

C.E.
3. 2. 2021, 11.31
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 13.19
Deli članek:

Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je zbralo približno 5000 tisoč ljudi, ki opozarjajo na posledice protikoronskih ukrepov.

Bobo
Poziv premierju Andreju Plenkoviću.

Shod je organizirala zadruga Glas podjetnikov, na protestu pa so bili prisotni številni podjetniki, obrtniki in ponudniki turističnih nastanitev. Opozorili so na neenakopravnost protikoronskih ukrepov in nezadostno pomoč panogam in podjetnikom, ki zaradi zaprtja ne smejo opravljati svoje dejavnosti.

Predvsem gostinci zahtevajo, da bi lahko vsaj delno odprli svoje lokale. Nesmiselno se jim zdi, da ne smejo prodajati pijače za sabo, medtem ko jih lahko ljudje kupijo na bencinskih servisih, kioskih in v trgovinah. Od vlade zahtevajo tudi odškodnino za podjetja, ki niso formalno zaprta in niso deležna državne pomoči, čeprav zaradi epidemije covida-19 beležijo velike izgube. Med drugim so to podjetja za organizacijo zabavnih dogodkov, turistične agencije in občasni avtobusni prevozniki.

Bobo
Protest na Trgu bana Jelačića v Zagrebu.

Zamujanje izplačil

Hrvaška vlada je lani določila 4000 kun (534 evrov) mesečnega nadomestila za plače delavcev, ki so na čakanju v podjetjih, ki jim je začasno prepovedano obratovanje. Nekateri podjetniki so povedali, da so izplačilo vladnega nadomestila za svoje delavce za lanski september dobili šele v drugi polovici januarja letos. Gostinci opozarjajo, da so prejeli zgolj četrtino obljubljenega nadomestila države zaradi izgube prometa. Pozvali so vlado, naj državnim uradnikom znižajo plače na 4000 kun in s tem denarjem poskusijo živeti.

Hrvaški štab civilne zaščite je sicer napovedal, da bodo do sredine februarja ocenjevali epidemiološke razmere, preden bodo odločali, ali bodo 15. februarja omilili ukrepe. Na Hrvaškem so se že pojavila ugibanja, da bi lahko ob nadaljevanju trenda zniževanja števila novih okužb gostincem znova dovolili prodajo kave za s seboj ali celo odprtje teras.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da doslej ni bilo nobenih obljub o vnovičnem odpiranju gostinskih lokalov. Ocenil je, da kritike, ki jih je bilo slišati na današnjem protestu podjetnikov, niso upravičene. Dejal je, da je število novih okužb v državi začelo padati, potem ko so pred dvema mesecema zaprli gostinske lokale. Obenem je dejal, da epidemiološke razmere še niso na želeni ravni ter da bodo tako kot doslej nadaljevali z uravnoteženim obvladovanjem krize.

Pouk tudi za dijake srednjih šol?

Po neuradnih napovedih naj bi se na Hrvaškem s ponedeljkom začel pouk v šolah tudi za vse dijake srednjih šol. Za dijake zadnjih letnikov srednjih šol pouk v učilnicah poteka od 18. januarja, ko se je začelo drugo ocenjevalno obdobje. Od prejšnjega ponedeljka pa so v osnovnih šolah tudi vsi učenci višjih razredov, potem ko so se v šolske klopi sredi januarja vrnili učenci nižjih razredov.

Na današnji novinarski konferenci so tudi potrdili, da je bilo v minulih 24 urah ob opravljenih 7023 testih 730 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 17 bolnikov s covidom-19.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da se je število na novo okuženih od začetka tedna znižalo za 15 odstotkov v primerjavi s prvimi tremi dnevi prejšnjega tedna. Poudaril je, da je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 173,4. Na Hrvaškem je trenutno 2926 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Na bolnišničnem zdravljenju je 1222 covidnih bolnikov, med njimi jih je na medicinskih ventilatorjih 99.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste