ne priznava poraza

Trump se ne misli umakniti s položaja predsednika ZDA

B.K./STA
10. 11. 2020, 07.14
Posodobljeno: 10. 11. 2020, 08.47
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump naj ne bi bil nikoli pripravljen priznati poraza na volitvah proti demokratu Joeju Bidnu in se 20. januarja 2021 ne namerava udeležiti Bidnove inavguracije, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire iz Bele hiše. Kongresni republikanci ga pri tem podpirajo.

Reuters
Ameriški predsednik ne priznava poraza.

Pravosodni minister Bill Barr je v ponedeljek zveznim tožilcem po zveznih državah naročil, naj preiščejo obtožbe o volilnih prevarah, vendar jim je v isti sapi naročil, naj se ne zaganjajo za fantazijami. Barr je to sporočil nekaj ur potem, ko se je srečal z vodjo senatne večine Mitchem McConnellom, ki je v senatu povedal, da ima Trump vso pravico preveriti morebitne volilne nepravilnosti.

Kmalu zatem je s položaja iz protesta zaradi Barrove politizacije procesa odstopil glavni tožilec ministrstva za volilni kriminal Richard Pilger, Bidnova kampanja pa je sporočila, da Barr s tem po nepotrebnem podpihuje neutemeljene obtožbe Trumpove kampanje.

V ponedeljek je veljavnost volitev potrdila delegacija mednarodnih opazovalcev iz Organizacije ameriških držav (OAS), ki je sporočila, da ni bilo prevar ali volilnih nepravilnosti. Edini problem, ki so ga opazili, je bil pritisk na volilne delavce med štetjem glasov, kar so počeli Trumpovi podporniki.

Bidnovo zmago so doma doslej priznali le štirje republikanski senatorji.

Bela hiša noče sodelovati pri tranziciji

Šefica Uprave splošnih služb Emily Murphy, ki jo je Trump nastavil leta 2017, noče odobriti začetka tranzicije, iz Bele hiše pa so vsem vladnim agencijam naročili, naj ne sodelujejo z ekipami Joeja Bidna.

S tranzicijo se ne bo več moglo zavlačevati, ko bodo zvezne države do začetka decembra potrdile volilne izide, iz Bidnovega tabora pa Trumpovim že pošiljajo sporočila, naj se ne igrajo predolgo, ker sicer Trumpu ne bodo odobrili denarja za selitev iz Bele hiše.

Tajna služba medtem sicer že izvaja tranzicijo in je okrepila varovanje novoizvoljenega predsednika ZDA Josepha Bidna, Uprava za zračni promet (FAA) pa je prepovedala polete nad njegovo hišo v Delawaru.

Tožbe v najmanj desetih državah

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je napovedal najmanj deset tožb v desetih državah, ker naj bi obstajali močni dokazi, da so bile volitve ukradene. Dokazov ni ponudil, temveč je dejal, da bodo znani po vloženih tožbah.

Biden se na hrup ne ozira, čeprav bo moral kmalu kaj povedati glede tranzicije, ker potrebuje dostop do uradnih statistik in drugih podatkov glede boja proti pandemiji in drugega.

Danes namerava v govoru braniti zdravstveno reformo obamacare, saj vrhovno sodišče ZDA posluša argumente v tožbi Trumpove vlade za razveljavitev reforme, potem ko predsedniku to ni uspelo po zakonodajni poti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov