Glavni razlog pandemija

Mednarodni denarni sklad: "Težki časi so, vendar se kaže nekaj upanja"

S.R./STA
13. 10. 2020, 14.55
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 14.55
Deli članek:

Mednarodni denarni sklad je v zadnjem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih izboljšal napoved za letos in poslabšal napoved za prihodnje leto. Dodali so, da obstajajo nekateri razlogi za optimizem.

Profimedia
IMF svetovnemu gospodarstvu za letos napoveduje 4,4-odstotno nazadovanje BDP, prihodnje leto pa 5,2-odstotno rast.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je med jesenskim zasedanjem IMF in Svetovne banke v Washingtonu izdal poročilo o svetovnih gospodarskih obetih (World Economic Outlook – WEO). Napoved za letos je nekoliko boljša. IMF je namreč junija v dopolnilu aprilskemu WEO svetovnemu gospodarstvu napovedoval 4,9-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), zdaj napoveduje, da bo ta 4,4-odstoten. Pričakovanja za leto 2021 so na drugi strani slabša, svetovno gospodarstvo naj bi namesto za 5,4 odstotka, kot je IMF napovedal nazadnje, prihodnje leto poraslo za 5,2 odstotka.

Gospodarstvo območja evra naj bi letos nazadovalo za 8,3 odstotka, s tem je nova napoved za 1,9 odstotne točke boljša od prejšnje. Za leto 2021 območju z evrom napoveduje 5,2-odstotno rast, kar je 0,8 odstotne točke slabše od prejšnje napovedi. 

Nemčiji za letos zdaj napoveduje šestodstotni padec BDP, v letu 2021 pa 4,2-odstotno rast, Franciji letos 9,8-odstotni padec, prihodnje leto šestodstotno rast, Italiji letos 10,6-odstotni padec, prihodnje leto 5,2-odstotno rast, Španiji pa letos 12,8-odstotni padec in prihodnje leto 7,2-odstotno rast. 

Drugje po svetu

IMF je zelo izboljšal obete za ZDA za letos, in sicer jim namesto osemodstotnega padca napoveduje 4,3-odstotni padec BDP. Za leto 2021 po novem pričakuje 3,1-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke slabše od junijske napovedi.

Kitajski se po oceni IMF letos obeta 1,9-odstotna in v prihodnjem letu 8,2-odstotna rast, Japonski letos 5,3-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa 2,3-odstotno rast. Indijo naj bi letos čakal 10,3-odstotni padec BDP in prihodnje leto 8,8-odstotna rast, Veliko Britanijo letos padec za 9,8 odstotka, prihodnje leto rast za 5,9 odstotka, Rusijo pa letos 4,1-odstotni padec in leta 2021 2,8-odstotna rast. 

Brazilsko gospodarstvo naj bi letos nazadovalo za 5,8-odstotka, prihodnje leto pa zraslo za 2,8 odstotka. Podsaharska Afrika naj bi letos beležila triodstotno nazadovanje BDP, prihodnje leto pa 3,1-odstotno rast. 

Glavni razlog pandemija

V poročilu WEO so še omenili, da je pandemija koronavirusa zahtevala več kot milijon življenj po svetu, smrtnost pa še narašča. Pandemija in njene posledice so glavni razlog za negativno gospodarsko rast, vendar pa naj bi se ta potem krepko popravila že v prihodnjem letu. To bo seveda najbolj odvisno od pandemije oziroma razvoja cepiv ali zdravil. 

"Zaradi pandemije bo v hudo stisko padlo najmanj 90 milijonov ljudi. Težki časi so, vendar se kaže nekaj upanja. Povečuje se obseg testiranja, zdravljenje se izboljšuje, testiranje cepiv teče izjemno hitro, mednarodna solidarnost se je utrdila, številna gospodarstva so že začela okrevati hitreje od pričakovanj," so navedli v poročilu. 

Razlog za optimizem je med drugim ta, da se je Kitajska vrnila k trdnejši rasti hitreje od pričakovanj, optimizem povečujejo fiskalni in monetarni ukrepi držav po svetu, ki so preprečili ponovitev katastrofe v letih 2008 in 2009, vendar pa bo okrevanje po pandemiji dolgo, neenakomerno in nezanesljivo, pravi IMF. 

Poziv vladam

Sklad zato države poziva, naj ne umaknejo prehitro politične podpore okrevanju, naj sodelujejo še posebej glede razvoja cepiv in zdravil ter pomagajo državam, ki imajo likvidnostne težave. IMF prav tako poziva k nadaljnji podpori podjetjem z moratoriji na odplačevanje dolgov in drugimi ukrepi, svetuje tudi povečanje javnih investicij v zdravstvo in infrastrukturo in premik delovne sile od poklicev, ki se bodo krčili, kot je turizem, v elektronsko poslovanje.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno