Spor s sosedi

Črna gora sprejela zakon, ki bo razlastninil Srbsko pravoslavno cerkev

B.K./STA
27. 12. 2019, 11.06
Posodobljeno: 27. 12. 2019, 11.11
Deli članek:

Črnogorski parlament je ponoči sprejel zakon o svobodi veroizpovedi, po katerem bodo morale verske skupnosti dokazati lastništvo verskih objektov.

Profimedia
Budva, Črna gora.

Zakon je bil sprejet kljub protestom duhovnikov in vernikov Srbske pravoslavne cerkve in incidentu v parlamentu, s katerim je opozicijska prosrbska Demokratska fronta skušala preprečiti glasovanje.

Poslanci te stranke so skušali delo parlamenta po maratonski burni razpravi minulo noč prekiniti z uporabo dimnih bomb v plenarni dvorani, uničevanjem inventarja, žaljivkami in grožnjami, potem ko je parlament zavrnil njihove amandmaje. Posredovale so varnostne sile, ki so poslance odstranile iz dvorane. 22 ljudi so aretirali, med njimi 18 poslancev Demokratske fronte (DF), poročajo tuje tiskovne agencije.

Po krajši prekinitvi je 81-članski parlament davi okoli 2.30 s 45 glasovi za sprejel novi zakon v predlagani obliki. Aretiranih poslancev DF ni bilo na glasovanju.

Zakon o svobodi veroizpovedi in pravnem statusu verskih skupnosti, ki je v zadnjih dneh razburil črnogorsko javnost, med drugim predvideva, da morajo verske skupnosti dokazati lastništvo nad zgradbami izpred leta 1918, ko se je Črna gora pridružila Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Če tega ne bodo mogle dokazati, bo lastništvo nad njihovimi objekti prevzela država.

Srbska pravoslavna cerkev, ki ima v Črni gori okoli 700 objektov, trdi, da ji bo nova zakonodaja odvzela lastništvo nad verskimi objekti v tej državi. Vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS) te očitke zavrača in zatrjuje, da želi zgolj urediti lastninsko stanje in finančne zadeve različnih verskih skupnosti.

Številni verniki in duhovniki SPC so se v minulih dneh odpravili na ulice in nasprotovali sprejetju zakona, v četrtek pa so na mostu blizu parlamenta v Podgorici duhovniki darovali mašo. Shodi so potekali pod strogim nadzorom policije, ki je v četrtek zaprla več cest in jim onemogočila dostop do zgradbe parlamenta.

Premier Duško Marković je danes obsodil incident v parlamentu, a ocenil, da sprejetje zakona ne bo zaostrilo razmer v državi.

Na območju Črne gore delujeta dve pravoslavni cerkvi. SPC s skupno 12 milijoni vernikov je večja in po kanonskem pravu priznana in avtokefalna, torej neodvisna od patriarha v Carigradu. Črnogorska pravoslavna cerkev (CPC) je od leta 1993 registrirana kot nevladna organizacija, saj je ne priznava niti ena kanonska cerkev in ni avtokefalna, ima pa podporo Kijevske patriarhije.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno