Tehnični sestanek

Orban navdušen nad von der Leynovo

G.G./STA
1. 8. 2019, 15.20
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 18.47
Deli članek:

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je danes v Bruslju sestala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Profimedia
Madžarski predsednik Viktor Orban

Profimedia
Ursula von der Leyen

To je "tehnični sestanek, ne uradni obisk". Primerljiv je z njenim sredinem srečanjem s španskim premierjem Pedrom Sanchezom ali ponedeljkovim srečanjem s češkim premierjem Andrejem Babišem. Izjav za medije ne bo, so pojasnili pri von der Leynovi.

Novoizvoljena predsednica je Orbanu pojasnila svoje politične usmeritve za novo komisijo, ki bo predvidoma začela delati novembra, in prisluhnila posebnim interesom države, kot je to storila ob nedavnih srečanjih v Franciji, na Poljskem, Češkem, Hrvaškem in v Španiji.

Von der Leynova, bivša nemška obrambna ministrica, je politične usmeritve predstavila pred potrditvijo v Evropskem parlamentu sredi julija. V ospredje postavlja podnebje, migracije, gospodarstvo in vlogo EU na globalnem odru.

Orban, ki ga tudi v njegovi lastni politični družini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), označujejo za "enfant terrible" in ki pred petimi leti ni podprl Jean-Clauda Junckerja za predsednika komisije, je von der Leynovo podprl, pri čemer stalno izpostavlja podatek, da ima nova predsednica sedem otrok.

Komisija je zaradi spornih potez Orbanove vlade, ki po njeni oceni kršijo evropsko pravo, sprožila že vrsto postopkov proti Madžarski. Država pa je zaradi očitanih kršitev evropskih vrednot in načel poleg Poljske tudi v postopku po 7. členu pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Von der Leynova oblikuje svojo novo ekipo, a glede tega so v njeni tiskovni službi zelo skrivnostni, češ da je ta proces v teku in da ne komentirajo številk, ki krožijo v medijih.

Za zdaj so članice predlagale osem kandidatk in enajst kandidatov. Velika Britanija je sporočila, da kandidata ne bo predlagala. Italija, Portugalska, Belgija, Romunija, Francija, Hrvaška, Švedska in Litva pa še niso sporočile odločitve.

Orban po srečanju poln hvale

Orban je srečanje s von der Leynovo komentiral za madžarsko televizijo M1. Ocenil ga je kot uspešno. Izpostavil je, da je bila odločitev "pustiti ideološko gverilo ob strani" in glasovati za voditelje s "pragmatičnim nagonom za življenje" dobra.

Von der Leynovo je opisal kot političarko, ki razume občutljivosti glede migracij, ki zna misliti tudi z glavo Vzhodnoevropejke in ki ima ideje, ki sovpadajo z vprašanji, ključnimi za Madžarsko. Navedel je varnost ter prihodnost otrok in družine. Kot skupen cilj je izpostavil razvoj evropske vojaške industrije.

Poudaril je tudi, da je bila von der Leynova "strastna" glede preživetja EU in da je nagonsko zavrnila tisto, kar deli članice, ter da je bilo dogovorjeno, da migrante ne bodo spuščali v EU, dokler čakajo na odločitev o azilu.

Glede podnebja - Madžarska je ena od treh članic unije, ki zavračajo cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 - pa je Orban dejal, da bogate države lahko dajejo resne izjave glede tega, medtem ko naj država, velika kot Madžarska, sprejema le zaveze, ki jih lahko uresniči. V prihodnje pa zaveze k podnebni nevtralnosti do leta 2050 ni izključil.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno