Ustavna kriza ali vojaški puč?

VIDEO in FOTO: Guaido pozval k državnemu udaru, oklepna vozila zapeljala med protestnike

B.K./S.R.
30. 4. 2019, 15.15
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 21.34
Deli članek:

Samooklicani venezuelski predsednik je vojsko pozval k državnemu udaru, a vse kaže, da se mu bo poskus izjalovil. Venezuelske oblasti so že sporočile, da so "majhen poskus udara" bolj ali manj uspešno zatrle, a na ulicah vztrajajo številni protestniki.

Reuters
Poskus državnega udara v Venezueli.

Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido je danes obiskal eno izmed vojaških baz, kjer je zbrane vojake pozval k vojaškemu uporu.

»Danes se začenja konec uzurpacije,« je v objavljenem videoposnetku dejal Guaido, obdan z več deset vojaki, v centru prestolnice Caracass. Ob njem je stal njegov mentor in zaveznik Leopoldo Lopez, ki se je v preteklosti že večkrat neuspešno trudil prevzeti oblast, poroča tiskovna agencija Bloomberg. Lopez je bil sicer v hišnem priporu, od koder je danes očitno pobegnil.

»Danes so se pogumni vojaki, pogumni patrioti, pogumni ljudje, ki podpirajo ustavo, odzvali na naš poziv,« je še dejal Guaido. Carlos Vecchio, predstavnik samooklicanega predsednika Guaidója v ZDA, je po poročanju časnika Guardian na tiskovni konferenci v Washingtonu dejal, da je to »šele začetek. To je operacija, ki se trenutno šele razvija, več dogodkov boste videli v naslednjih urah in dnevih.« Pozval je sicer k mirnim demonstracijam. »To ni vojaški puč, to je ustavna kriza, na čelu katere je venezuelsko ljudstvo,« je dejal.

Obrambni minister Vladimir Padrino je po poročanju STA sporočil, da je bil v nemirih ustreljen en pripadnik venezuelske vojske. Zatrdil je tudi, da so "nepomemben" poskus udara zatrli in da se je 80 odstotkov vojakov, ki so sodelovali v njem, prostovoljno umaknilo.
STA poroča še, da je poveljnik vojaškega letališča La Carlota, kjer naj bi se zgodil udar, za provladno televizijo Telesur zanikal poročila, da so dezerterji prevzeli nadzor, in zatrdil, da oporišče še vedno nadzorujejo vojaki, zvesti Maduru.

Guaidoju bi sicer na pomoč utegnili priskočiti tudi tisti deli vojske, ki so v zadnjih mesecih pobegnili v sosednjo Kolumbijo. Po poročanju britanskega časnika The Guardian naj bi se na vstop v Venezuelo pripravljalo kakšnih 100 vojakov.

Venezuelska vlada pod vodstvom predsednika Nicolasa Madura je medtem sporočila, da naj bi Guaidoja podpirala manjšina vojakov 'odpadnikov' in da ustavni red ni ogrožen. »Pozivamo ljudstvo, naj ostanejo v visoki pripravljenosti ter skupaj s sijajnimi oboroženimi silami obranijo poskus državnega udara in ohranijo mir,« je na Twitterju zapisal vladni predstavnik Jorge RodriguezVenezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je Trumpovo administracijo obtožil, da je sprožila konflikt v njihovi državi. Prek twitterja se je oglasil tudi Maduro, ki je dejal, da se je pogovoril z vojaškimi voditelji in da so ti pokazali »popolno zvestobo ljudstvu, ustavi in domovini.« »Jekleni živci!« je še zapisal.

BBC sicer poroča, da je bila v prestolnici Caracas že prelita kri. Pred letalskim oporiščem La Carolta so namreč na območje med množico protestnikov in vojaki zapeljala oklepna vozila. Protestniki so jih hitro obkolili, ob tem pa je eno povozilo najmanj enega med njimi. Po navedbah tiskovne agencije AFP je bilo v incidentu več ljudi ranjenih. Občutljive bralce opozarjamo, da je posnetek zelo nazoren.

Na napoved udara so se odzvale že nekatere svetovne države. V Organizaciji ameriških držav so udar podprli, iz Bele hiše pa so sporočili, da je ameriški predsednik Donald Trump obveščen, in da situacijo podrobno spremlja. Podporo državnemu udaru je že izrazil brazilski predsednik Jair Bolsonaro, sicer skrajno desni populist in Trumpov velik podpornik. Na twitterju je sporočil, da je Venezuelce »zasužnjil diktator« in da svojemu sestrskemu narodu želi, da bo svoboden in da bo končno postal prava demokracija.

Stanje v Venezueli je prav tako pod budnim očesom Ruske federacije. Ruski predsednik Vladimir Putin je vprašanje priprave udara v Venezueli izpostavili na današnji seji ruskega varnostnega sveta, so sporočili iz Kremlja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste