Cena 30 milijonov evrov

Mercator je podpisal pogodbo o nakupu Tuša

D.K./STA
15. 11. 2023, 10.19
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 15.24
Deli članek:

Mercator oziroma njegov lastnik, hrvaška skupina Fortenova, je danes podpisal pogodbo o nakupu 100–odsotnega deleža Engrotuša, ki je že nekaj časa v velikih težavah. Transakcija je vredna okoli 30 milijonov evrov.

Andrej Petelinšek
/

Ob podpisu pogodbe je stekel tudi postopek za pridobitev soglasja Agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence. "Povezovanje Mercatorja, ki je v lasti Fortenova grupe, in Engrotuša, bo utrdilo položaj obeh trgovskih podjetij ter slovenskim dobaviteljem in zaposlenim prineslo nove razvojne priložnost, koristi iz povezovanja pa bodo imeli tudi kupci. Podpisniki pogodbe so prepričani, da povezovanje obeh podjetij pomeni odlične temelje za prihodnjo rast skupnega podjetja in seveda dolgoročno vzdržnost poslovanja, s katero bodo pridobili vsi deležniki in posledično celotno gospodarstvo," so sporočili iz Mercatorja.

Direktor skupine Tuš Andraž Tuš je v imenu prodajalcev, podjetij Tuš holding in AH Invest 1, poudaril: "Po večmesečnih pogajanjih smo se odločili za prodajo kupcu, ki je po naši oceni najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti podjetja." Verjame, da bo imelo povezovanje pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo.

Predsednik poslovodstva Mercatorja Tomislav Kramarić pa je dejal, da Mercator beleži stabilno organsko rast, pri čemer mu bosta za doseganje poslovnih ciljev pomagala tudi nakup in povezovanje z Engrotušem. "Prepričan sem, da je povezovanje v interesu vseh, od zaposlenih do slovenskih dobaviteljev v celotni verigi," je dejal.

Kot je poročalo Delo, sta v zaključku prodajnega postopka trgovske verige Tuš, ki je v 80-odstotni lasti sklada Alfi in 20-odstotni lasti Mirka Tuša, ostala dva ponudnika, na koncu pa je bila Fortenova prepričljivejša. Ponudila je tudi nekaj višjo kupnino od nemške trgovske verige Rewe.

Mercator ima po javno dostopnih podatkih okoli 460 prodajnih enot, Tuš pa približno 260.

Nobeno od podjetij ni v dobrem finančnem stanju

Časnik piše še, da nobeno od podjetij ni v dobrem finančnem stanju. Mercator sicer še ni objavil poročila o lanskem poslovanju, iz baze Gvin pa je, tako Delo, razvidno, da je trgovec lani v Sloveniji zabeležil 10,4 milijona evrov izgube. Matična družba Mercator je po nerevidiranih podatkih lani ustvarila 1,26 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot predlanskim, dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za petino na 24,4 milijona evrov.

Engrotuš je medtem lani ustvaril 480,7 milijona evrov prihodkov, kar je 4,6 odstotka več kot leto prej, medtem ko je dobiček iz poslovanja upadel z 9,1 na 1,7 milijona evrov. Podjetje je ob tem zabeležilo čisto izgubo v višini 6,3 milijona evrov (leto prej s čistim dobičkom v višini 4,3 milijona evrov), je razvidno iz objave na Ajpesu. Glede na podatke na svoji spletni strani ima 2600 zaposlenih.

Znamko Tuš je leta 1989 z odprtjem prve trgovine v Slovenskih Konjicah ustvaril Mirko Tuš, ki je dolga leta veljal tudi za najbogatejšega Slovenca. Osnovna dejavnost Skupine Engrotuš je trgovina, ki jo dopolnjujeta dejavnosti gostinstva in nepremičnin. V preteklosti se je skupina ukvarjala tudi s kinematografijo, komunikacijami (Tušmobil) in energetiko (Tuš Oil).

S svetovno finančno in gospodarsko krizo so se pokazale tudi finančne težave te skupine, sledile so odprodaje določenega premoženja, pa postopki preventivnega prestrukturiranja Tuš Holdinga in družb Engrotuš in Tuš Nepremičnine. Z nakupi terjatev je konec leta 2020 več kot 80-odstotni lastnik skupine Tuša in njegov upravljavec postal sklad Alfi. Direktor Engrotuša je danes Dušan Mitič, prokurist pa sin Mirka Tuša Andraž Tuš.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste