preko 500l padavin

Vremenska napoved za Posočje alarmantna, prebivalcem Baške grape svetujejo preventivno evakuacijo

D.K./STA
30. 10. 2023, 14.06
Posodobljeno: 30. 10. 2023, 14.16
Deli članek:

Kot napovedujejo vremenoslovci lahko v naslednjih dneh v Posočju pade ogromno dežja. Na udaru bo zlasti Bovec. Na obilno deževje pa se že pripravljajo v Tolminu.

FB Krajevna skupnost Grahovo ob Bači
Tolminski župan prebivalcem Baške grape v prihodnjih dneh svetuje preventivno evakuacijo

Kot smo že poročali, Agencija RS za okolje za danes zvečer do torka sredi dneva na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja napoveduje večjo količino padavin. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji, zato je agencija za torek za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo. Vremenoslovci spletnega portala Neurje.si pa opozarjajo, na izredno slabo napoved za Posočje. 

"Zaskrbljujoči podatki za Bovec, če preverimo stanje vnaprej. V bistvu je za celotno Posočje napoved kar alarmantna, kar se padavin tiče," so pred napovedanimi močnimi padavinami zapisali na straneh Neurje.si.

Skupna količina padavin za Posočje bo do petka krepko presegla 300 litrov/m2. Nekateri modeli do konec tedna nakazujejo celo preko 500 litrov padavin, kar je lahko ob trenutnih razmerah vodotokov ter razmočenosti tal tudi katastrofalno, še dodajajo na straneh omenjenega portala. 

Tolminski župan prebivalcem Baške grape v prihodnjih dneh svetuje preventivno evakuacijo

V občini Tolmin se je danes sestal občinski štab civilne zaščite, ki je ob slabi vremenski napovedi med drugim pripravil akcijski načrt za ukrepanje v prihodnjih dneh. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj in župan Občine Tolmin Alen Červ prebivalcem Baške grape v prihodnjih dneh svetujeta preventivno evakuacijo.

Na današnjem sestanku celotnega občinskega štaba civilne zaščite Občine Tolmin so zbrani pregledali opravljena dela in stopili v stik z vzdrževalcem državne ceste in pogodbenimi podizvajalci, je danes za STA dejal Vencelj. Červ pa je v izjavi za medije po sestanku poudaril, da morajo v tem trenutku pozornost posvetiti vsem cestnim odsekom in odsekom vodotokov, ki so se izkazali za problematične, in tja pripeljati dovolj težke gradbene mehanizacije.

"Tako je koncesionar že začel dela na lokaciji odtrgane ceste med Hudojužno in Podbrdom, kjer je treba čim prej, najkasneje do torka, zagotoviti prevoz za interventna vozila nujne medicinske pomoči," je dejal.

Poplave bodo skušali preprečiti

Dodal je, da se trenutno s Soškimi elektrarnami Nova Gorica dogovarjajo o akcijskem načrtu preventivnega spuščanja večjih količin vode skozi zapornice na jezovih, da ne bi prihajalo do poplav. Navezali so tudi stik s Slovensko vojsko, ki bo po potrebi priskočila na pomoč s svojimi silami in mehanizacijo.

Občane je pozval, da se v prihodnjih dneh iz svojih domov preventivno evakuirajo. "Nagovarjamo prebivalce, naj ne čakajo, da imajo vodo na vratih. Takrat je namreč za evakuacijo že prepozno," je dodal Vencelj. V primeru, da preventivna evakuacija ni mogoča, pa je po njegovih besedah ključno, da ljudje upoštevajo navodila pristojnih in se v primeru poslabšanja razmer takoj umaknejo.

Na terenu tudi geolog

Po posameznih odsekih občine bodo danes ogled na terenu opravile ekipe štaba civilne zaščite, prisoten pa bo tudi geolog. Če se bo izkazala potreba, bodo za posamezne predele Baške grape evakuacijo tudi odredili, je še dodal Červ. Vremenske napovedi so medtem zaskrbljujoče, zato je trenutno aktiviran celoten sistem vseh služb zaščite in reševanja in drugih javnih služb za ukrepanje v primeru ponovne naravne nesreče, je dodal Vencelj.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste