Alkoholna stopnja bo zelo visoka

Letos se obeta vrhunska letina cvička in sortnih vin, tako po kakovosti kot po količini

M.K. / STA
21. 10. 2022, 09.07
Posodobljeno: 21. 10. 2022, 09.18
Deli članek:

Letošnja letina tako cvička kot tudi sortnih vin bo vrhunska, in sicer tako po kakovosti kot po količini, je napovedal kralj cvička Janez Colnar mlajši iz Novega mesta. Kot je dodal, je šlo vinogradnikom letos na roko tudi vreme, saj po dolgih letih vsaj na Dolenjskem ni bilo pozebe, poletno sušo pa je omililo jesensko deževje.

dreamstime
Cviček, dolenjska »žlahtna kapljica«.

"Tako po količini, ki je v desetletnem povprečju, kot po kakovosti bo letnik letošnjega cvička zelo dober," je povedal za Slovensko tiskovno agencijo napovedal kralj cvička Janez Colnar mlajši.

Podobno velja za sortna vina. "Alkoholna stopnja bo zelo visoka. Vina bodo bogata in polna. Ko bodo odležala svoj čas v lesenih sodih in nato naprej v steklenicah, bo to eden boljših letnikov v zadnjih letih," je dejal.

Colnar mlajši sicer nadaljuje tradicijo stare vinogradniške družine Colnar s Trške gore pri Novem mestu. Maja letos je bil na Festivalu cvička v Novem mestu okronan tudi za kralja cvička.

Na vprašanje, kako nastane dober cviček, odgovarja, da z "ogromno odrekanja, veliko dela v vinogradu ter nadzorom celotnega procesa". "Pomembna sta fermentacija in hlajenje ter to, da so vsi postopki izvedeni v pravem času. To pomeni, da ne smeš zamujati in da si v mesecu in pol, kolikor traja postopek od trgatve do pridelave vina, z mislimi pri stvari, sicer gre delo celotnega leta v franže," je bil slikovit.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Pri proizvodnji vina je zanj pomembno, da mu je vino osebno všeč, ker bo šele potem všeč tudi kupcem. Nasploh mu je bolj pomembna kakovost kot količina, zato nima pomislekov, če je treba s trte predčasno potrgati odvečno grozdje, da dobijo boljšo kakovost.

Priljubljenost cvička upada

V zadnjih letih priljubljenost cvička po njegovih beseda splošno gledano upada, saj se povečuje priljubljenost belih vin. Tudi zato se zdi Colnarju pomembno, da vseskozi izboljšujejo njegovo kakovost, ne samo v njihovi vinski kleti, temveč tudi širše v regiji, in da naredijo najboljše, kar znajo.

Cviček je unikatno rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja, značilno zgolj za ozko vinorodno območje Dolenjske. Njegove glavne lastnosti so nizka alkoholna stopnja, nizka vsebnost nepovretega sladkorja, svežina in pitkost. Vino vsebuje vsaj štiri različne sorte, od katerih je več kot dve tretjini rdečih in skoraj tretjina belih vinskih sort. Nosilni sorti sta rdeča žametovka in bela kraljevina, v vinu pa se mešajo tudi modra frankinja, portugalka, laški rizling ali rumeni plavec, je zapisano na spletni strani www.slovenia.info.

Po oceni Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto v Sloveniji letno pridelamo okoli 10 milijonov litrov cvička.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025