prihajajo spremembe

Bo dopust po uvedbi evra na Hrvaškem dražji?

J.P.
19. 10. 2022, 10.37
Deli članek:

Hrvaški se z januarjem obeta vstop v schengensko območje. Kar pomeni, da nadzora na meji s Slovenijo ne bo več.

M24
Slovenija je trg, s katerega takoj po Nemčiji dosegajo največje število turističnih prihodov in prenočitev.

Ljudje bodo tako lažje vstopali na Hrvaško. A to ni edina sprememba, ki se obeta južni sosedi in ki bo imela posledice tudi za državljane Slovenije. S 1. januarjem 2023 bodo na Hrvaškem uvedli evro, s tem da bodo lahko kupci storitve in izdelke do 14. januarja plačevali v kunah. Evro bo edina uradna plačilna valuta na Hrvaškem postal 15. januarja 2023.

Hrvaška je letos v primerjavi z enakim obdobjem iz rekordnega leta 2019 zabeležila 92 odstotkov prihodov turistov in 97 odstotkov nočitev. Največ nočitev so zabeležili v Istri, v splitsko-dalmatinski županiji, na Kvarnerju in zadrski županiji.

Se predstavništvo Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji veseli tako ene kot tudi druge novitete? "Na Hrvaškem in v Hrvaški turistični skupnosti se vstopa v schengensko območje in uvedbe evra veselimo, saj bo to v turističnem smislu olajšalo potovanja in še marsikatero drugo storitev našim tujim gostom. Stimulirala bo prav tako dodatno potrošnjo in investicije v turizem, kar bo zagotovo odličen temelj za nadaljnji razvoj hrvaškega turizma," nam je povedal direktor predstavništva Bruno Bonifačić.

Slovenija pa je trg, s katerega takoj po Nemčiji dosegajo največje število turističnih prihodov in prenočitev.

Največ v Istri

Na Hrvaškem so letos zabeležili 17,1 milijona prihodov turistov in 98,9 milijona nočitev. Gosti iz Slovenije so do konca septembra ustvarili skoraj deset milijonov nočitev, od posameznih destinacij pa so se največ mudili v Umagu, na Malem Lošinju, v Novalji in Dobrinju na Krku ter v Medulinu.

Hrvaška je letos v primerjavi z enakim obdobjem iz rekordnega leta 2019 zabeležila 92 odstotkov prihodov turistov in 97 odstotkov nočitev. Največ nočitev so zabeležili v Istri, v splitsko-dalmatinski županiji, na Kvarnerju in zadrski županiji. Med posameznimi destinacijami so gosti največ zanimanja pokazali za Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin, Split in Umag.

Sledijo smernicam

V tem prehodnem obdobju hrvaški turistični delavci gotovo ne morejo sedeti križem rok. "Spremljamo in sledimo smernicam na državnem nivoju, naša naloga pa je predvsem ažurno in natančno obveščanje zainteresirane javnosti o vsem, kar se in kar se bo dogajalo na tem področju ter seveda izpostavljanje tega kot nečesa, kar bo olajšalo turistična gibanja in bivanje na Hrvaškem," je pojasnil sogovornik.

Gosti iz Slovenije so do konca septembra ustvarili skoraj deset milijonov nočitev, od posameznih destinacij pa so se največ mudili v Umagu, na Malem Lošinju, v Novalji in Dobrinju na Krku ter v Medulinu.

Kaj pa bosta evro in schengen pomenila za slovenske turiste? Po Bonifačićevih besedah predvsem to, da bodo lahko lažje potovali, s tem pa privarčevali čas in tudi denar. "To je pomembna novost za vse naše tuje goste, še posebej pa za naše bližje tako imenovane avtodestinacije, med katere sodi tudi Slovenija. Prosto in enostavnejše potovanje brez gneč na mejnih prehodih bo zagotovo veliko olajšanje za vse naše obiskovalce," je prepričan Bonifačić.

Kako se določa cene?

"Ponudniki imajo smernice kategorizacije, ki jim morajo slediti in na osnovi tega tudi postavljajo cene. Prosti trg oziroma razmerje med povpraševanjem in ponudbo pa narekuje cene. Hrvaška je kljub velikim problemom na svetovnem nivoju letos zabeležila odlično turistično sezono in vse napore usmerja k podaljševanju obdobja pred in posezone. Trenutna statistika kaže pozitiven trend, ki si ga želimo zadržati. Potencialnim turistom, še posebej na bližnjih trgih, želimo Hrvaško približati kot odlično izbiro za potovanja tekom celega leta, saj lahko izbirajo med pestro ponudbo visoke kakovosti po precej konkurenčnih cenah. In prav to je turizem, ki si ga želimo – celoletni, kakovosten in trajnostno usmerjen," pojasni Bonifačić.

Se bodo zvišale?

Hrvaška vlada je določila fiksni menjali tečaj 7,53450 kune za evro. Pri Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji, kot pove njen direktor, ne pričakujejo, da bo konverzija cen vplivala na njihovo zvišanje – višjih cen turističnih nastanitev torej ne pričakuje. Dopušča pa možnost, da do povišanja cen pride "zaradi gospodarske situacije, v kateri se je znašla celotna Evropa". "Ampak tukaj bo ponovno pomembno vlogo odigral odnos med povpraševanjem in ponudbo kot eden najbolj pomembnih faktorjev, ki vplivajo na formiranje končnih cen."

Seveda pa zgodnja rezervacija pomeni zagotovljene počitnice v želenem obdobju. Aranžmaji z večjimi prihranki so za prihodnje leto namreč že na voljo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste