V zraku nova stavka

Janševa vlada se namesto s težavami raje ukvarja s predvolilno kampanjo in blatenjem

S.R./STA
22. 3. 2022, 13.04
Posodobljeno: 22. 3. 2022, 13.48
Deli članek:

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ne izključujejo možnosti ponovne stavke. Ocenjujejo namreč, da se vlada Janeza Janše izmika, težave pa prelaga na prihodnjo vlado.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Reprezentativni sindikati v pogajanjih glede ureditve plačnih nesorazmerij z vladno stranjo še naprej ne najdejo skupnega jezika. Zadnja neuspešna pogajanja potekajo vse od konca januarja, ko je v medijih prvič završalo, da so se z vlado o izdatnem povišanju plač dogovorili zdravniki in zobozdravniki, vlada pa je pozneje končno tudi v njihovem primeru pripravila pogajalska izhodišča. Pogajanja so hitro propadla, reprezentativni sindikati pa so 16. februarja izvedli prvo stavko. 

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, so sindikati na vladno stran takoj po stavki naslovili svoj predlog za razrešitev stavkovnih zahtev. Vladna stran pa je odgovorila, da nima mandata za približevanje zahtevam sindikatov, med drugim po zvišanju plač in sprejetju standardov in normativov, je dejala.

"Vladna nepripravljenost za dogovor jasno kaže, da politiki ni mar za zaposlene v teh dejavnosti in da bo morala prevzeti odgovornost za posledice," reprezentativni sindikati navajajo v sporočilu za javnost. Ob tem ocenjujejo, da se vlada namesto s soočanjem s težavami tistih, ki so bili v epidemiji covida-19 še posebej obremenjeni, raje ukvarja s predvolilno kampanjo in blatenjem vsakogar, ki se ji zdi moteč.

V zraku je stavka

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije Aleksander Jus je izrazil ogorčenje nad odnosom vlade in nerazumevanje, zakaj zdravstveno ministrstvo še ni sprejelo standardov in normativov za zaposlene v omenjenih dejavnostih. Po njegovih besedah je bil dokument pripravljen že pred dvema letoma.

Ilešič Čujovičeva je pojasnila, da so predlogi reprezentativnih sindikatov še vedno na pogajalski mizi in da bodo z vlado skušali voditi dialog. Zaostrovanje sindikalnih aktivnosti pa bo odvisno od vladne strani, ki je sindikatom na zadnjih pogajanjih 8. marca posredovala spremenjen predlog. Poudarila je, da predlog ni pomenil nobenega premika k izpolnitvi sindikalnih zahtev. "V zraku je ves čas tudi stavka, ki si je ne želimo, je pa sredstvo, s katerim lahko vsaki oblasti pokažemo, da mislimo resno," je opomnila.

Predsednik Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Vladimir Lazić pa je ministrstvu za zdravje oziroma vladi očital, da želi ustvariti navidezen konflikt med zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu. "Naš predlog, ki smo ga poslali, vključuje tudi mlade zdravnike in zobozdravnike," je dejal.

Ilešič Čujovičeva je spomnila, da je v prvem krogu pogajanj, ki se je zaključil novembra, brez dviga plač ostalo več kot 13.000 zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, še več zaposlenim pa se je plača dvignila za le en plačni razred. Sindikati so takrat namreč pristali na zvišanje plač le nekaterim zaposlenim, ob zagotovilu vlade, da se bodo o dvigu plač spet pričeli pogovarjati 15. januarja, kar se ni zgodilo.

Po njenih besedah so brez dviga plač ostali številni profili zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so bili v času epidemije covida-19 v "prvih bojnih vrstah".

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov