Zaposleni v vzgoji in izobraževanju glasovali o stavki

Štrukelj: Vedeli smo, da je nezadovoljstvo zaposlenih splošno, a nas je rezultat glasovanja presenetil

L.J.
18. 2. 2022, 16.06
Posodobljeno: 18. 2. 2022, 17.28
Deli članek:

Zasedal je glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Bobo
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj

Glasovanje o stavki je trajalo sedem dni, v Sviz so ga izvedli v 731 šolah in vrtcih. Rezultate glasovanja so danes dopoldne zbrali pri komisiji za ugotavljanje rezultatov o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju ter jih posredovali glavnemu stavkovnemu odboru.

"Šlo je za izjemen logističen dosežek, kajti izpeljati glasovanje na 730 lokacijah v organizaciji sindikata je nekaj, na kar smo lahko ponosni," je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj in dodal: "Kljub temu da smo vedeli, da je nezadovoljstvo splošno, so nas rezultati glasovanja o stavki presenetili."

Glasovanja o splošni stavki se je udeležilo 40.729 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Za stavko se je opredelilo 37.248 oziroma 91,4 odstotka vseh, ki so se glasovanja udeležili. H glasovanju o stavki so v Sviz pozvali tudi zaposlene, ki niso člani sindikata.

"Kot vidite številka znatno presega naše članstvo v zavodih, kjer se je glasovalo, ki je slabih 33 tisoč zaposlenih. Tudi to je ilustracija tega, kako plebiscitarna je ta odločitev. Od danes naprej ne bo mogoče več prepričljivo manipulirati z očitki o instrumentalizaciji in politizaciji Sviza," je povedal Štrukelj ter ob tem podal razlago, da je tako soglasnemu rezultatu botroval odnos oblasti, pri kateri so napori in zahteve zaposlenih naleteli zgolj na gluha ušesa.

"Stavka je glas za vrnitev osnovnega dostojanstva zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter glas proti nespoštljivemu odnosu vlade do zaposlenih," je bil odločen Štrukelj.

Stavka se bo začela 9. marca, v kolikor pred tem vlada ne bo prisluhnila zahtevam Sviza. Štrukelj je razložil, da zaenkrat ni indicev, da bi do tega prišlo. "9. marca je prvi dan stavke in mi si želimo, da bo tudi zadnji. Dokler stavkovnih zahtev ne bomo razrešili, bo ta stavka ostala aktivna in delujoča," je še dejal. Šole bodo 9. marca zaprte.

Stavka je strnjena v dve bistveni zahtevi. Ena je zahteva po takojšnji sklenitvi sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covida-19 v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Najbolj glasna odločitev za stavko iz vrst zaposlenih v vrtcih

Kot je razložil Štrukelj, so se v prid stavki najbolj soglasno izrekli prav zaposleni v vrtcih. Rezultat glasovanja je bil po njegovih besedah tako rekoč enoten. "Bolj enotnega soglasja kot je v vrtcih, ni možno doseči. To seveda ni naključje. Kolegice in kolegi, ki delajo v vrtcih, so bili izrazito izpostavljeni v zadnjem letu. Pomočnice vzgojiteljice proti zakonu delajo same, ker ni dovolj ljudi, pa še to za minimalno plačo," je dejal Štrukelj.

Ministrstvu za izobraževanje se zdi odločitev za stavko nepotrebna

Iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so za STA sporočili, da obžalujejo odločitev Sviza o stavki, "saj so pogajanja v okviru vladne pogajalske skupine še v teku". Poleg tega se jim zdi to ravnanje v danih razmerah nepotrebno, so še dodali.

V odzivu so zapisali, da je splošna preobremenjenost prisotna na vseh nivojih družbe, zato so z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov redno v dialogu in jim pomagajo "pri reševanju dilem in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ter tudi z izzivi glede odsotnosti zaposlenih in izvajanjem izobraževanja".

Kot so dodali, so predstavnikom vzgojno-izobraževalnih zavodov prisluhnili in se odzvali v obliki dodatnih zaposlitev in izplačil dodatkov v času razglašene epidemije covida-19.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov