Velika pomanjkljivost

"Luknja" v sistemu: aplikacija cepljenih ne prepozna kot takih; tiste, ki še niso, pa

J.P.
12. 8. 2021, 10.33
Posodobljeno: 12. 8. 2021, 10.42
Deli članek:

Oseba se po prejemu cepiva avtomatsko ne obravnava za cepljeno osebo.

Bobo
Aplikacija uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju PCT pogoja, pri čemer iz podatka ni razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba. Odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe.

Po nekaj hromečih poporodnih težavah je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejšnji teden objavil novo, že tretjo različico mobilne aplikacije za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ta po novem z odčitavanjem QR kode evropskega digitalnega potrdila uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju PCT pogoja, odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je opozorila, da so organi EU večkrat poudarili, da je pravna podlaga za uporabo evropskih covidnih potrdil le za prehajanja meje. Če bi države članice želele ta potrdila uporabljati tudi za druge namene, pa morajo sprejeti ustrezno nacionalno zakonodajo, ki bi to dopuščala, je pojasnila Prelesnikova in dodala, da v Sloveniji tak zakon ni bil sprejet.

Kar je bilo na začetku sporno – čeprav sta tako minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da aplikacija ne bo razkrivala nobenih osebnih podatkov, pač pa le, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoj ali ne, se je pozneje izkazalo, da se pri branju kode QR evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je bilo vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus. Sledila je nova, anonimizirana aplikacija, ki je pokazala le, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoj ali ne. A se je izkazalo, da so pri tem možne zlorabe.

Sledil je odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, na podlagi katerega je nastala nova, tretja različica aplikacije, predstavljena zgoraj. Ki pa, kot kaže, tudi ni brez pomanjkljivosti.

(Ne)prepoznavanje rokov

Izkazalo se je namreč, da ima težave pri prepoznavanju rokov, po katerih se oseba obravnava za cepljeno. V primeru cepiva proizvajalca Pfizer BioNTech je to sedem dni po drugem odmerku; v primeru cepiva Moderne je to 14 dni po drugem odmerku; v primeru AstraZenece 21 dni po prvem odmerku; in v primeru cepiva Janssen 14 po odmerku.

Odčitavanje osebnega imena in letnice rojstva oseb je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila.

Bralec nas je namreč opozoril, da je njegova QR koda neveljavna, čeprav je bil s prvim odmerkom cepiva AstraZenece cepljen pred več kot 21 dnevi. Pri brskanju po spletnih prostranstvih smo naleteli na podoben, a ravno obraten primer: aplikacija ne upošteva, da mora od cepljena s cepivom proizvajalca Pfizer BioNTech miniti vsaj sedem dni. Odgovor NIJZ na to se je glasil: "Trenutno se izvaja nadgradnja poslovnih pravil preverjanja QR kod na testnem sistemu. Podprta bodo vsa zgornja pravila." Na njih je se je obrnil tudi naš bralec, ki je dobil podoben odgovor: "Po naših informacijah naj bi se težava v tem tednu pojavljala, saj to pravilo na produkcijskem sistemu trenutno še ni podprto. Trenutno se izvaja nadgradnja poslovnih pravil preverjanja QR kod na testnem sistemu. Nadgradnja naj bi bila zaključena enkrat v naslednjem tednu."

Skratka, aplikacija ima očitno težave z upoštevanjem pravil, postavljenih v veljavnih odlokih, ki predpisujejo pogoj PCT. Ali jih sploh upošteva in kaj to pomeni v praksi, da morda cepljeni niso prepoznani kot cepljeni in obratno, smo že vprašali NIJZ, a na odgovore še čakamo.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan