Ohranitev neodvisne nacionalne agencije

Evropska komisija odobrila državno pomoč za STA

C.E./STA
29. 4. 2021, 12.24
Posodobljeno: 29. 4. 2021, 14.12
Deli članek:

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za opravljanje njene javne službe,

STA
Spor se vleče že več mesecev.
Takoj po objavi odločitve se je odzvala tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala: "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

"Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji (STA) omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih," je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

Ohranitev neodvisne nacionalne agencije v državi članici po besedah Vestagerjeve zagotavlja, da se mediji lahko sklicujejo na tok novic o nacionalnih in mednarodnih dogodkih s perspektive te države, kar prispeva k pluralnosti medijev in virov informacij po vsej EU.

Komisija je odločitev sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti, posredovane januarja letos. Slovenija je tedaj komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

Komisija je ukrep ocenila na podlagi evropskih pravil o državnih pomočeh glede nadomestil za javno službo, še zlasti na podlagi sklepa o državni pomoči v obliki nadomestila za javne storitve podjetij, pooblaščenih za opravljanje storitev splošnega gospodarskega pomena, (SGEI) iz leta 2011. V skladu s temi pravili lahko država članica državno pomoč dodeli podjetjem kot nadomestilo za dodatne stroške za opravljanje javne službe, pri čemer veljajo določena merila, na primer izogibati se je treba pretiranemu nadomestilu.

Komisija je ugotovila, da STA s svojim delovanjem uresničuje pravi javni interes Slovenije, da se opira na storitve neodvisne tiskovne agencije, ki ima sedež v državi in poroča v slovenskem jeziku ter pokriva nacionalne novice in mednarodne dogodke s perspektive Slovenije. STA torej po navedbah komisije izvaja službo v splošnem gospodarskem interesu, ki je za nacionalni trg v zaželenem obsegu ne bi mogla zagotavljati z lastnimi sredstvi in prihodki. Financiranje je omejeno na to, kar je potrebno za izvajanje nalog javne službe STA, ki jo mora ponujati brezplačno. Letna neodvisna zunanja revizija zagotavlja nadzor teh pogojev, so še izpostavili v komisiji ob predstavitvi odločitve.

Na tej podlagi je komisija sklenila, da je ta slovenski ukrep v skladu s pravili EU o državnih pomočeh, saj zagotavlja službo v splošnem javnem interesu in spodbuja pluralnost medijev, ne da bi neupravičeno izkrivljal konkurenco.

V komisiji so januarja v prvih odzivih na notifikacijo slovenskih oblasti glede financiranja STA poudarili, da evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU in da se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije. Evropska komisija je slovenske oblasti po neuradnih informacijah tedaj tudi pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila. V komisiji so nato na vprašanja v povezavi z notifikacijo odgovarjali, da so v stiku s slovenskimi oblastmi in da zadevo obravnavajo prednostno. Odločitev so sprejeli v manj kot petih mesecih po prejetju notifikacije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste