Novosti

Hitro testiranje: Kdo ga bo izvajal in kdo plačal?

S.R./STA
11. 2. 2021, 16.08
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 16.15
Deli članek:

Podobno kot doslej učitelji, bodo imele tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in za katere je določeno obvezno testiranje na virus, prednost pri testiranju, stroške pa bo krila država.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Osebe, ki izvajajo storitve in prodajo blaga in za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na novi koronavirus, bodo vključene v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imele prednostno obravnavo na testiranjih, so sporočili z ministrstva za zdravje. Podobno je to že urejeno za učitelje in vzgojitelje, zaposlene v zdravstvu ali domovih za starejše.

Izvajalci presejalnih programov so, kot navaja uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2, izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe, in drugi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki jih na podlagi javnega razpisa izbere minister za zdravje in z njimi sklene pogodbo o opravljanju zdravstvenih storitev. Izvajalci lahko testirajo na svojem sedežu ali izven njega kot mobilna enota.

Stroške omenjenih presejalnih programov v skladu z uredbo nase prevzame država. Izvajalci programa namreč račun za storitev izdajo neposredno Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije oziroma ministrstvu za zdravje.

Tudi nekaj izjem

Kot smo že poročali, je vlada na današnji seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev.

Glede testiranja zaposlenih bo še naprej veljalo, da bodo določene dejavnosti lahko delovale brez pogojev negativnega testa za izvajalca. Izjeme bodo tu enake kot doslej, denimo bencinski servisi, pošte in lekarne, nekaj pa je novih. To so storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo ter priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.