"lažne in zavajajoče informacije"

Policija po petkovem protestu pojasnila, zakaj so iz množice odbrali ravno "tistega" protestnika

L.K.
29. 11. 2020, 18.01
Posodobljeno: 29. 11. 2020, 18.04
Deli članek:

Dogodek je imel vse elemente »neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda«.

Bobo
Protivladni petkovi protesti

Policijska uprava Ljubljana se je odzvala na, kot so zapisali, »različne informacije in diskreditacije policistov zaradi dela na petkovem protestu v Ljubljani«. Dogodek je imel vse elemente »neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda«, so uvodoma poudarili in dodali, da v takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je za to v celoti odgovorna policija.

Nekateri udeleženci shoda so med protestom »sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem in speljevanjem ter oviranjem drugih udeležencev, ravno tako pa še s telefoniranjem med vožnjo, neuporabo
varnostnega pasu in z neupoštevanjem prometne signalizacije. Med nedovoljenim shodom so policisti ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem. Gre za prekrške, ki nedvomno vplivajo na varnost, zdravje, red in mir, in jih mora policija preprečevati v teh in tudi v običajnih razmerah, torej tudi pri povsem rednih kontrolah. Kadar pa je množica kršitev skoncentrirana na majhno območje, se vedno uporabi poostren pristop, ker je verjetnost nastanka hujših posledic – običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam – vedno velika. Tega policisti ne smemo dopustiti«.

Kršil pravila in predpise

Skupno je tako šlo v petkovem protestu za okoli 40 ukrepov, ki so bili izvedeni proti kršiteljem. Ravno tako so policisti med opravljanjem nalog varovanja na protestu pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki je kršil tako prometna pravila, kot tudi predpise o javnih zbiranjih, so pojasnili. Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in tudi proti njemu vodijo prekrškovni postopek.

Tarče napadov

Za konec pa so zapisali: »Prav tako je že kar »običaj«, da se predvsem na družbenih omrežjih pojavljajo posamezne lažne in zavajajoče informacije o določenih postopkih ljubljanskih policistov. Zadnja med njimi je bila, da so policisti z globo neupravičeno kaznovali gospo, ki je bila v drugi občini zaradi domnevnega razgovora za delo. Policisti so ugotovili, da si je razlog izmislila, tokrat že drugič. Še vedno pa velja trinajst izjem, ko je možno prehajanje med občinami. Kljub temu, da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, so vseeno (pre)večkrat in vedno bolj pogosto tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj. Policisti si želimo, da bi tudi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in da bi svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti, reda in miru, in ne presega dostojne komunikacije.«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste