Nedelje so "atipične"

Kacin: Podatkov se ne gre prehitro veseliti, v tujino ne potujte

S.R./B.K.
2. 11. 2020, 11.23
Posodobljeno: 2. 11. 2020, 11.40
Deli članek:

Kaže, da se epidemija umirja, a nedeljski podatki so običajno "atipični."

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo treba na realno epidemiološko sliko počakati še kakšen dan. Dejal je, da je praznični vikend, ki je bil letos nekoliko drugačen, za nami ter da smo se številni odločili obisk pokopališč preložiti na poznejši čas, pokojnih pa smo se spomnili v mislih in zanje prižgali kakšno svečko, pa čeprav na dvorišču ali okenski polici. 

Številke kažejo, da so bili ukrepi sprejeti pravočasno, a videz je lahko nepredvidljiv, je pojasnil Kacin. Previdnosti tako ne gre odriniti na stran, predvsem v luči slabih podatkov iz tujine. Kacin zato vsem državljanom kakšno koli potovanje v tujino odsvetuje. Tudi pri nas številke in delež pozitivnih testnov še zdaleč ne pomenijo, da je epidemije konec. Hkrati se še vedno povečuje število hospitaliziranih, ki naj bi se v naslednjih dneh še povečevalo. Kacin je tako poudaril, da je treba še naprej spoštovati vsa priporočila in vse ukrepe, podatkov pa da se ne gre prehitro veseliti, izkušnje namreč kažejo, da so podatki za nedeljo običajno atipični, ta pa je bila za povrh še praznična. Več o tem, ali se epidemija umirja, bo tako po njegovih besedah bolj jasno v naslednjih dneh.

Kako je v Mariboru?

V mariborski bolnišnici se število hospitaliziranih bolnikov hitro povečuje, je opozoril strokovni direktor UKC Maribor Marko Vogrin. V zadnjih dveh dneh se je to število povečalo za kar 20 odstotkov. V bolnišnici danes leži 120 covid bolnikov, 26 jih je na intenzivni negi. Po besedah Vogrina bo zato potrebno povečati kapacitete. Zavedajo se namreč, da bo v naslednjih dneh število hospitalizacij naraščalo, zato so prešli v četrto fazo pandemičnega plana, v kateri bodo na oddaljeni lokaciji na Pohorju zagotovili 150 dodatnih postelj za covid bolnike in še 40 intenzivnih postelj.

Najmlajši pacient na intenzivni negi star 37 let

Starostna struktura obolelih je pričakovana. Bolniki so različnih starosti, a največ je starih 65 in 70 let. Vendar Vogrin opozarja, da covid-19 ni lahka bolezen. Najmlajši pacient na intenzivni negi šteje šele 37 let in nima drugih pridruženih bolezni.

Kadrovska stiska

Največji izziv s katerim se soočajo v Mariboru je kadrovski manko. Manjka namreč 300 zaposlenih, zaradi bolniških ali zaradi dodeljenih karantenskih odločb. Dela se veliko in dolgo, zato je med zdravstvenimi delavci prisotna vse večja utrujenost, izčrpanost in izgorelost. To bo velik problem v prihodnjih dveh tednih, zato na UKC Maribor računajo na pomoč koncesionarjev in zdravstvenega osebja iz ostalih bolnišnic. K sreči pomaga veliko prostovoljcev, predvsem študentov medicinskih in zdravstvenih smeri.

Kvaliteta zdravljenja v Sloveniji visoka

Ob tem je strokovni direktor mariborskega UKC sicer optimističen. Poudarja, da je kvaliteta obravnave covid bolnikov pri nas visoka. Za primerjavo: v Nemčiji je umrljivost covid bolnikov na intenzivnem oddelku 50-odstotna, pri nas "le" 30-odstotna.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste