14 novih okužb z novim koronavirusom

Koroška po deležu aktivnih okužb v slovenskem vrhu, zaostrujejo se tudi razmere v zdravstvenih ustanovah

A.S./STA
13. 10. 2020, 21.47
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 21.48
Deli članek:

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, regija pa je po deležu aktivnih okužb med prebivalstvom v slovenskem vrhu. Ponovno so okužbe potrdili v domu starejših v Črnečah. Zaostrujejo se razmere v zdravstvenih ustanovah, v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so za ta teden ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant.

Profimedia
Ponovno so okužbe potrdili v domu starejših v Črnečah (fotografija je simbolična).

Trenutno je na Koroškem po podatkih za ponedeljek 185 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar predstavlja 0,262 odstotka prebivalstva regije. Primerljivo z drugimi regijami po tem deležu je pred Koroško samo Gorenjska z 0,266-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Koroški dom starostnikov v Črnečah, kjer so se s širjenjem okužb med stanovalci in zaposlenimi spopadali konec avgusta in v septembru, je nato nekaj dni bil celo brez sive cone v domu, saj za to ni bilo potrebe. V teh dneh pa se je okužba v domu ponovno pojavila, pri čemer po besedah direktorja doma Srečka Mlačnika vira okužbe ne poznajo.

Trenutno je v največjem domu starejših na Koroškem v Črnečah sedem okuženih stanovalcev, ki so v rdeči coni. Poleg dveh zaposlenih, ki sta prav tako potrjeno okužena, sta še dva zaposlena v karanteni, je za STA danes povedal Mlačnik in dodal, da je situacija obvladljiva.

V nedeljo so prvo okužbo potrdili tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov. Skupno so v domu trenutno štirje okuženi stanovalci, med zaposlenimi pa ni potrjenih okužb, je dejal Mlačnik.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so za ta teden ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant

Medtem se zaostrujejo razmere v zdravstvenih ustanovah. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki že dober teden dni sprejema tudi bolnike s covidom-19, so v ponedeljek na prisotnost novega koronavirusa testirali 41 vzorcev in potrdili tri nove okužbe.

Na oddelku, na katerem zdravijo bolnike s covidom-19, se je danes dopoldne zdravilo 13 bolnikov, v ponedeljek pa so sicer tri osebe odpustili, ena oseba pa je umrla, so danes sporočili iz bolnišnice.

Ob tem navajajo, da posamezne primere okužbe zaznavajo v različnih delih bolnišnice. Tako so v ponedeljek okužbo potrdili pri osebi, ki je prišla na naročen operativni poseg in je razvila simptome tekom sprejema v bolnišnico. Prav tako so bili seznanjeni z okužbo osebe, ki je bila v bolnišnici na izobraževanju. V povezavi s tem so preventivno testirali večje število zaposlenih in zaenkrat okužb niso potrdili. Nekaj testiranj pa še poteka.

Bolnišnica je danes objavila tudi spremenjena navodila za paciente, ki prihajajo v bolnišnico na naročen sprejem. Med drugim jih prosijo, da se teden dni pred prihodom v bolnišnico preventivno samoizolirajo.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec pa so v tem tednu "zaradi preventivnih ukrepov v povezavi z novim koronavirusom" ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant. Zaprte so štiri ambulante v Slovenj Gradcu in ena v Mislinji ter še tri zasebne zobne ambulante v Slovenj Gradcu. Kontakti, kam se lahko obrnejo bolniki z bolečinami, so navedeni na spletni strani zdravstvenega doma.

V CUVD Črna na Koroškem v zadnjih treh dneh brez novih okužb

Razmere pa se stabilizirajo v CUDV Črna na Koroškem, kjer v zadnjih treh dneh niso zabeležili novih okužb. Po navedbah direktorice Dalje Pečovnik so vsi uporabniki v rdečih conah na CŠOD Mežica in v CUDV v dobrem zdravstvenem stanju. Nekateri so brez simptomov bolezni že 14 dni, število uporabnikov s svežo okužbo se je pričelo zmanjševati.

"Delo imamo dobro organizirano. Turnusi so v večini še 12-urni, vendar je zagotovljeno za redne dnevne in tedenske počitke zaposlenih. Prejeli smo tudi dodatno kadrovsko pomoč, ki nam veliko pomeni. Sedem usposobljenih sodelvcev, ki so pristopili z velikim entuziazmom in vnesli v naš kolektiv svežo energijo. S tem lahko zaposlene vsaj nekoliko razbremenimo. Veliko pa pri tem šteje tudi moralna podpora s strani sorodnih ustanov," je za STA še pojasnila Pečovnikova.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno