čakalne dobe v zobozdravstvu

"Situacija podobna, kot če bi država prepovedala delo frizerjem: po dveh mesecih pa bi se država čudila, da je število skuštranih Slovencev poraslo"

A.S./STA
26. 8. 2020, 15.38
Posodobljeno: 26. 8. 2020, 15.45
Deli članek:

V združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov so kritični do poziva ZZZS k realizaciji dogovorjenega programa storitev. Država se je zaradi covida-19 ustavila, obravnave bolnikov so bile odložene, na ZZZS pa zdaj zaskrbljeno ugotavljajo, da so se čakalne dobe podaljšale, je v odprtem pismu zapisal predsednik združenja Igor Dovnik in pozval k spremembam sistema.

Profimedia
V združenju zasebnih zdravnikov so kritični do poziva ZZZS k realizaciji dogovorjenega programa storitev.

Po navedbah predsednika Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so pogodbeni izvajalci zdravstvene dejavnosti pretekli teden od generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Sušlja prejeli poziv k realizaciji pogodbeno dogovorjenega programa zdravstvenih storitev, ki pa jih je osupnil. "Država, in s tem tudi zdravstvo, se je za določen čas po izbruhu pandemije skoraj ustavila. Obravnave bolnikov so bile odložene in spremenjene, ker smo izvajalci prejeli navodila, kako naj varno delamo. Številni, predvsem zobozdravniki, niso smeli delati dva meseca. Še danes obstajajo navodila, kako naj varno delamo v sedanjih razmerah, ko število okuženih ponovno narašča," je v pismu spomnil Dovnik.

Vse to je po njegovih besedah podaljšalo čakalne dobe, kar zdaj "zaskrbljeno ugotavljata" generalni direktor in upravni odbor ZZZS. "Situacija je podobna, kot če bi država prepovedala delo frizerjem. Po dveh mesecih pa bi ista država ugotovila in se čudila, da je število skuštranih ter dolgolasih Slovencev poraslo! Nato bi predpisala, da lahko frizerji, ki so imeli dejavnost registrirano že na dan prepovedi, ponovno češejo in strižejo do sedem prebivalcev dnevno. Hkrati bi nato država pričakovala, da bodo v mesecu dni vsi ljudje ponovno imeli urejene pričeske," je zapisal.

Ob tem je Dovnik opozoril, da za to, kaj in kdaj bolniki dobijo v zdravstvenem sistemu, ne pred in ne po epidemiji niso krivi zdravniki in zobozdravniki ali drugi zdravstveni delavci in sodelavci. Pri tem je omenil, da jih velika večina vseskozi dela na meji zmogljivosti in v pogosto neoptimalnih pogojih.

Zdravništvo po njegovih navedbah že vsaj 20 let opozarja nujnost sprememb zdravstvene zakonodaje, ki bodo prevetrile zbiranje in porabo sredstev za zdravstvo. Navedel je štiri izhodišča, ki bi jih pri spremembah morali upoštevati: po njegovem prepričanju mora postati bolnik osrednji deležnik zdravstvenega sistema in mora imeti izbiro zdravnika, metode zdravljenja in zavarovanja, prav tako morajo imeti izbiro, kako in koliko bodo delali zdravniki in zobozdravniki, dostop do javno zbranega denarja mora biti enak za vse državljane v skladu s pravicami iz obveznega zavarovanja in tudi vsi izvajalci z dovoljenjem za opravljanje zdravstvene dejavnosti lahko izvajajo zdravstvene storitve, ki so financirane iz javnih sredstev, nujna pa je tudi konkurenca ponudnikov zdravstvenih zavarovanj. Poudaril je še, da je treba s spremembami začeti danes.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!