Razmišljajo samo o zlatu

Slovenci množično v Pariz, nihče ne ve, koliko jih je na poti

S.R./STA
28. 9. 2019, 15.51
Posodobljeno: 28. 9. 2019, 16.01
Deli članek:

Nedeljska finalna tekma evropskega odbojkarskega prvenstva v Parizu je poskrbela za navijaško mrzlico v Sloveniji. Na tekmi v dvorani Bercy bodo imeli Slovenci močno podporo, zanesljivo bo v njej vsaj 2000 navijačev, ki potujejo z uradnimi aranžmaji, verjetno pa jih bo vsaj toliko prišlo tudi v lastni režiji.

M24
V Parizu bo zanesljivo vsaj 2000 navijačev, verjetno pa še dvakrat več.

Natančnih podatkov o tem, koliko bo slovenskih privržencev v Parizu, ni. Po podatkih prirediteljev slovenskega dela EP je vsaj 2000 takšnih, ki so prek agencij kupili aranžmaje in vstopnice in ki torej zanesljivo bodo ali pa so že v Parizu. Glavnina sicer prihaja danes oziroma v zgodnjih nedeljskih urah, tudi s čarterskimi poleti, precej Slovencev pa je bilo tudi že v petek in soboto na letih z bližnjih letališč (Benetke, Zagreb ...). 

Izkušnje z zadnjih velikih tekmovanj kažejo, da uspehi slovenskih športnikov hitro spodbudijo tudi navijače, da se množično odločajo za pot. Nenazadnje je Pariz bližje kot Turčija, kjer je bilo pred dvema letoma na finalu košarkarskega EP ogromno Slovencev. Zato bo verjetno tudi v Parizu veliko tistih, ki so se na dolgo pot podali sami ali v družbi prijateljev z avtomobili ali kombiji, tako da bo seštevek vseh, ki bodo držali pesti za Slovence, lahko tudi presegel številko 4000 ali 5000. 

Na tekmi bo slovenski navijač tudi predsednik republike Borut Pahor, spremljal ga bo resorni minister Jernej Pikalo, verjetno pa se bo za obisk Pariza v tem trenutku odločil še kdo iz visokih političnih vrst. 

STA
Tako je bilo na polfinalu.

Teoretično lažje do vstopnic

Slovencem gre na roko tudi razplet polfinala. Ker po zmagi Srbije v odločilni tekmi ne bo Francozov, bo verjetno teoretično lažje priti do vstopnic tudi tik pred tekmo. Po drugi strani pa bo verjetno navijaško močna tudi srbska stran, ne nujno zaradi navijačev, ki bi pripotovali iz Srbije, ampak tistih, ki sicer živijo v Franciji. 

Za ogrevanje pred popoldanskim vrhuncem EP bodo slovenski navijači v središču Pariza imeli možnost neformalnega druženja; Slovenci ob 12. uri na trgu Trocadero pripravljajo navijaško ogrevanje pred finalom, s tega trga je do dvorane Bercy (oziroma Accor Hotels Arena, kot se uradno imenuje) nato možno proti z neposredno linijo podzemne železnice. 

Za vse, ki ne bodo šli v Pariz, pa bi radi pozdravili zlate ali srebrne odbojkarske junake, pa pri odbojkarski zvezi pripravljajo še eno od možnosti druženja; sprejem reprezentance bo v ponedeljek ob 17. uri popoldne, najverjetneje na Kongresnem trgu v Ljubljani.

STA
Slovenski odbojkarji, strokovni štab in kuža Slash.

Razmišljajo samo o zlatu

Finale proti Srbiji bo v pariški dvorani Bercy v nedeljo ob 17.30. Slovenci so večnamensko prizorišče, ki ga med slovenskimi športniki dobro poznajo rokometaši in tudi hokejisti, ki so tu že imeli svoja velika tekmovanja, prvič preizkusili v petek popoldne, danes pa so opravili še en trening, predzadnjega pred nedeljsko tekmo. 

Selektor Alberto Giuliani je v Bercyju danes prvih 15 minut treninga še pustil odprtega za javnost, potem so morali predstavniki medijev zapustiti dvorano, da so lahko Giuliani in njegovi fantje izpilili zadnje detajle za odločilno tekmo prvenstva. O tem, kako potekajo zadnje ure pred finalom, je po treningu misli naprej strnil Klemen Čebulj

Martin Metelko
Klemen Čebulj

"Odštevamo že od prvega dne, ko smo se zbrali na pripravah v Kranjski Gori. To evropsko prvenstvo je bilo najvišji cilj, vmes smo imeli še olimpijske kvalifikacije, sedaj pa smo se tako osredotočili na evropsko prvenstvo, da nam načrtov nič več ne more pokvariti. Odštevanje bo nestrpno, ampak mislim, da je to tista prava nestrpnost, ki jo s polno mero osredotočenosti vsi pričakujemo," je dejal Čebulj.

"Lotiti se jih moramo zbrano, pritiskati na servisu in igrati naš sistem. Tako kot smo igrali z Bolgarijo, Rusijo, Poljsko ... Če bomo igrali tako, bomo imeli okrog vratu zlato medaljo," o taktiki pred Srbijo pravi Čebulj. "Jutri imamo še en trening pred tekmo. Dvorana pa nam je všeč, v njej se dobro počutimo. Če pa bo v njej res toliko navijačev in če bodo skušali narediti podobno vzdušje kot v Stožicah, če bodo zelo zelo glasni, nam lahko dajo dodatno spodbudo," je o navijaški podpori dejal Čebulj. 

Srbi samozavestni

Na tekmi s Srbijo bo morda močan adut tekmecev tudi njihov trener. Pred mesecem dni je namreč Nikolo Grbića zamenjal Slobodan Kovač, nekdanji slovenski selektor, ki seveda dobro pozna slovenske odbojkarje. Nazadnje sta se ekipi na prijateljskih tekmah pomerili pred tremi tedni - to sta bila zadnja pripravljalna dvoboja Slovencev pred SP - in dvakrat so zmagali Srbi. Na prvi, ki je bila odprtega tipa, je bil izid 3:2, na drugi za zaprtimi vrati pa 3:0. 

Vszi
Srbi so v polfinalu ugnali Francoze.

Po teh dvobojih se je začela slovenska pravljica na SP, ki je po petih tekmah predtekmovanja (tri zmage in dva poraza) dosegla vrhunec v izločilnih bojih. Po vrsti so padle Bolgarija, evropska prvakinja Rusija in svetovna prvakinja Poljska. 

Na srbski strani pa so lahko pred finalom tudi samozavestni: Slovenijo so izpostavili kot želenega tekmeca v boju za zlato, na poti do te zadnje tekme pa izbranci Kovača sploh še nimajo poraza. Pet zmag v skupini, slavje proti Češki v osmini finala in potem dve zmagi s 3:2, najprej proti Ukrajini (ko bi se lahko obrnilo tudi drugače) in nazadnje v petek po spektakularnem boju s Francijo in sijajno zmago v zadnjem nizu. 

V slovenskem taboru tudi nočejo razmišljati o tem, ali so zaradi razporeda tekem v prednosti oni ali Srbi. Slovenija je resda imela dan več prosto, toda ta dan je porabila za selitev v Pariz. Srbija po drugi strani je v Parizu že tri dni, toda imela bo dan manj za počitek po napornem polfinalu ...

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste