NEK2

Z izbiro tehnologije za morebitni drugi blok Neka se ne mudi

L.T./STA
28. 8. 2019, 20.30
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je o drugem bloku Nuklearne elektrarne Krško začel razmišljati po tem, ko mu je inovacije predstavil ameriški minister za energetiko Rick Perry. Že tedaj je Šarec izrazil dvom, saj Rusi in Kitajci reaktorje postavijo ceneje in hitreje.

Reuters
Na Kitajskem pred rokom zaključujejo gradnjo lastnega reaktorja Hualong ena, ki ga nameravajo izvažati po svetu ceneje od konkurence.

Država mora okrepiti vlaganja v infrastrukturo in zagotoviti strokovno podporo za sprejetje odločitve o gradnji in tehnologiji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek), je za STA dejal vodja oddelka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. Njegov sodelavec Iztok Tiselj je dodal, da z izbiro izvajalca nima smisla hiteti.

Če bo vlada sledila želji premierja Marjana Šarca o gradnji drugega bloka Neka, bi morala nemudoma okrepiti vlaganja v infrastrukturo; predvsem za raziskave, izobraževanje in neodvisni nadzor nad varnostjo jedrskih objektov. To bi v približno petih letih pomagalo zagotoviti strokovno podporo odločitvi države o gradnji, izbiri investitorja in tehnologije. Priprave na gradnjo in gradnja bi nato potekali še približno 10 let, je Tiselj dejal za STA.

NuScale
Jedrska elektrarna z majhnim modularnim reaktorjem, ki jo podjetje NuScale namerava zgraditi v zvezni državi Idaho.

Klasična tehnologija najzanesljivejša

Med različnimi možnostmi, za katere bi se lahko Slovenija odločila pri gradnji novega bloka, se mu najbolj zanimiva zdi klasična jedrska elektrarna, močna nekje med 1 in 1,2 gigavata (GW), ki bi bila sicer večja od zdajšnje v Krškem z močjo 0,7 GW.

»Glede cene bi bilo v tem trenutku med velikimi reaktorji najbolje izbrati južnokorejsko, rusko ali kitajsko tehnologijo. Tovrstne elektrarne se danes gradi v znanih časovnih okvirih in po dokaj predvidljivih cenah okoli pet milijard evrov,« je pojasnil Tiselj. Po drugi strani sta manj predvidljivi, kar zadeva ceno in čas izgradnje, ameriška in francoska tehnologija.

Tudi če bi se pri reaktorju odločili za ameriško tehnologijo, se moramo po Cizljevih besedah zavedati dejstva, da bi opremo za elektrarno najverjetneje izdelovala in montirala podjetja iz Azije.

NuScale
Majhne modularne reaktorje je mogoče že sestavljene dostaviti na lokacijo kjer bodo delovali, vendar jih še niso začeli masovno proizvajati.

ZDA zaostajajo za ostalimi

»V ZDA namreč že nekaj desetletij niso sposobni izdelati največjih kosov opreme za jedrske elektrarne, pri vodenju gradnje elektrarn v zasnovi podjetja Westinghouse, ki je gradilo obstoječi blok v Krškem, pa se zdi, da so podjetja iz Kitajske časovno in cenovno močno prehitela ameriška podjetja,« je dejal. Trenutni trendi na trgu kažejo tudi na možnost, da bodo v nekaj letih jedrske elektrarne v velikosti 1 GW ali več lahko dobavili le še Rusi, Kitajci in Korejci, morda še Francozi.

»Če se odločimo za novo nuklearko, z odločitvijo o izbiri izvajalca sicer nima smisla hiteti. S prehitro odločitvijo si zvežemo roke pri pogajanjih o ceni in tehnologiji. Vsekakor bi jaz odločitev o izbiri tehnologije preložil na čas, ko bo sprejeta dovolj trdna odločitev za gradnjo,« je ob tem opozoril Tiselj.

Wikipedia
Eksperimentalni reaktor BN-800 omogoča ponovno plemenitenje že izgorelega jedrskega goriva, ki je do zdaj veljalo za odpadek.

Prihaja tehnologija modularnih reaktorjev

»Če bomo z odločitvijo odlašali, bomo morda lahko izbrali tudi male modularne reaktorje, če se bodo seveda v prihodnosti pokazali kot konkurenčna možnost. V vsakem primeru bo šlo zelo verjetno za tehnologijo vodno hlajenih reaktorjev, pri katerih je zasnova podobna tisti v Krškem,« je dejal Tiselj.

Male modularne reaktorje je slovenskemu političnemu vrhu poleti predstavil ameriški minister za energetiko Rick Perry, vendar pa so, kot sta opozorila sogovornika, ti šele v povojih. Morda bi kakšnega manjšega od njih lahko postavili pri nas z namenom preizkusa tehnologije in manj kot energetski objekt. »Cene modularnih reaktorjev so po mojem mnenju bolj ugibanja. Američani obljubljajo svoje modularne tlačnovodne reaktorje po enaki ali nižji ceni kot za velike, a je negotovost velika,« je ocenil Tiselj.

Za reaktorje, ki obstajajo le na papirju, je namreč po njegovih besedah znano, da so »poceni« in »enostavni«, v praksi pa se zadeva po pravilu zaplete in podraži. Šele v prihodnjih letih bo zares jasno, ali modularni reaktorji lahko v resnici konkurirajo klasičnim elektrarnam.

Modularni reaktorji bodo najbrž bolj primerni za decentralizirana omrežja v prihodnosti, meni Cizelj. Glede na stanje na trgih jedrske opreme in nekoliko kadrovsko ter finančno podhranjene stanje slovenske nacionalne jedrske infrastrukture se mu zdi optimalno aktivirati slovensko sodelovanje pri razvoju in preizkušanju kakšnega od majhnih in modularnih reaktorjev, ki so v razvoju v ZDA.

Reuters
Plavajoča jedrska elektrarna Akademik Lomonosov je primer ruskega majhnega modularnega reaktorja.

Priložnost za izvoz jedrske stroke

»Slovenski vložek bi poleg nekaj 10 raziskovalcev lahko bili tudi prvi lokaciji za raziskovalni in energetski reaktor. Takšen pristop bi nam ob bistveno nižji ceni energetskega reaktorja omogočil tudi dosti več znanja o konkretnem reaktorju, kot ga zahteva nakup. Okrepil bi tudi slovensko nacionalno jedrsko infrastrukturo in omogočil, da bi slovensko jedrsko znanje tudi intenzivneje izvažali po svetu,« je dodal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste